Boloş: Ne îndreptăm fie spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie spre o potențială reducere a numărului de bugetari

0
Publicat:

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloş, a explicat care sunt angajamentele luate de România în PNRR referitoare la sustenabilitatea financiară și vorbește despre tăierea salariilor bugetarilor și scăderea numărului de angajați la stat drept posibile soluții de adoptat de către coaliție.

Marcel Boloș  FOTO Facebook
Marcel Boloș FOTO Facebook

Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență, este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante, am spus posibile, că ne îndreptăm fie spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie spre o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a spus Marcel Boloș la Antena 3 CNN.

„Nu aveți bani, deci implementați reformele”

El a continuat, apoi, cu detalii despre gestionarea veniturilor fiscale.

Avem și varianta în care, să zicem, avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României.

Dar trebuie să fim foarte prudenți, pentru că și recentele declarații privind faptul că trebuie să ia de cheltuieli de 20 de miliarde de lei ne duce ușor spre aceste reforme pe care Comisia, pe bună dreptate, spune nu aveți bani, deci implementați reformele”, a spus mai Marcel Boloş.

Conform ministrului, trimestrul I a adus încasări mai mici din partea instituțiilor statului, cu 4,1 miliarde de lei.

Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și ele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar. Și din acest punct de vedere ele au, după cum știm, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale și trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectoru bugetar”, a mai spus el.

Problemele cu sistemul de pensii afectează sustenabilitatea

Sustenabilitatea finanțelor publice pe termen lung, a mai spus el, sunt o problemă de fond.

Aici alternativele și modalitățile prin care cele trei tipuri de reforme au un impact financiar semnificativ asupra bugetului de stat, pentru că problema pe fond este cea referitoare la sustenabilitatea finanțelor publice, care a fost consemnată de către Comisia Europeană în recomandările specifice de țară pentru a ajunge la o soluție privind sustenabilitate pe termen lung sunt și problemele care sunt în Franța cu sistemul de pensii, în Spania cu sistemul de pensii. Toate acestea trebuiesc foarte bine analizate pentru că impactul financiar solicitat de către comisie pentru a face dovada criteriilor de sustenabilitate este de impact semnificativ", a spus Marcel Boloş, ministrul Investițiilor Europene, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite