Noi bucăți de dronă, găsite în România! Iohannis: A avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiul aerian român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă au fost descoperite sâmbătă de militari ai Forţelor Navale Române, anunţă Ministerul Apărării. Președintele României a transmis un mesaj prin care a punctat că descoperirea indică faptul că a avut loc o încălcare „absolut inacceptabilă a spațiul aerian suveran al României”.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

UPDATE Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a publicat pe X / Twitter un mesaj după convorbirea avută cu Klaus Iohannis

„Am discutat cu Klaus Iohannis despre atacurile rusești asupra Ucrainei de la Dunăre & piese de drone găsite în #România. Nu există indicii de intenție în a lovi #NATO, dar atacurile sunt destabilizatoare. Salut decizia SUA de a desfășura mai multe avioane F-16 pentru poliția aeriană a NATO. Suntem solidari cu România“, scrie în postarea lui Stoltenberg.

UPDATE MApN, noi precizări despre fragmentele de dronă găsite sâmbătă: informațiile de la autoritățile locale s-au confirmat

Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, a declarat că fragmentele de dronă, găsite sâmbătă, vor fi supuse expertizei tehnice, pentru a afla mai multe informaţii despre circumstanţele şi perioada în care acestea au ajuns pe teritoriul României.

"Colegi de la Forţele Navale Române sunt dislocaţi în zona Ceatalchioi - Plauru pentru misiuni de cercetare în aria de responsabilitate. Am primit astăzi informaţii de la autorităţile locale cu privire la posibila existenţă a unor elemente de acest tip la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru. Informaţiile s-au dovedit corecte. În această locaţie au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară cu cele folosite de armată rusă. În mod procedural, zona a fost securizată, probele au fost ridicate pentru expertiză tehnică şi analiză. Foarte important este că noi rămânem în continuare în alertă şi vom continua cercetările în zonele acestea aflate în proximitatea obiectivelor vizate de atacurile aeriene", a precizat Constantin Spînu, la Digi 24. Detalii aici

UPDATE: Klaus Iohannis a precizat, într-o postare pe Twitter, că a avut o discuție telefonică cu secretarul general al NATO, în urma descoperirii unor noi fragmente de dronă în România.

„În timpul apelului telefonic pe care l-am avut astăzi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, am discutat despre identificarea de către autoritățile române, pe pământul nostru, a unor piese noi de drone similare cu cele care aparțin dronelor folosite de armata rusă”, a transmis președintele României pe Twitter.

***

„Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre”, a punctat Klaus Iohannis.

Președintele României a reiterat condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii ucrainene, inclusiv a porturilor din aproprierea României: „Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război”.

Klaus Iohannis a precizat că a avut o discuție telefonică cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia l-a informat despre noile evoluții ale situației.

În replică, șeful NATO a „reafirmat solidaritatea deplină cu România și a reasigurat că Alianța Nord-Atlantică și Aliații sunt pe deplin alături de România, așa cum a fost dovedit, de exemplu, și de recenta decizie a SUA de a spori prezența sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliție Aeriană din țara noastră”.

Președintele României a subliniat că, în cadrul NATO, România „este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”.

Noile fragmente, găsite la câțiva kilometri de Plauru, unde au fost găsite resturile altei drone

Locul unde a fost găsita prima dronă, la Plauru Foto Inquam Photos
Locul unde a fost găsita prima dronă, la Plauru Foto Inquam Photos

Fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă au fost descoperite sâmbătă de militari ai Forţelor Navale Române, anunţă Ministerul Apărării.

Potrivit unui comunicat al MApN, în cursul zilei de sâmbătă militari din Forţele Navale Române, dislocaţi pentru misiuni de cercetare în zona localităţii Plauru, judeţul Tulcea, au executat activităţi de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informaţii de la autorităţile locale, transmise prin comenduirea Garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existenţă a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.

"În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză şi expertizare tehnică", precizează MApN.

Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre.

"Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar, fiind crime de război. Forţele MApN rămân în continuare în alertă şi vor continua cercetările în zonele aflate în proximitatea locaţiilor unde forţele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real", subliniază Ministerul Apărării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite