Negocieri PSD-PNL prelungite. Programul de guvernare, blocat în Finanţe şi Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu, Florin Cîţu FOTO Inquam Photos (arhivă)
Marcel Ciolacu, Florin Cîţu FOTO Inquam Photos (arhivă)

Liderii PSD şi PNL anunţă că negocierile pentru formarea Guvernului sunt tot mai aproape de final, însă formaţiunile din viitoarea coaliţie nu au ajuns la un consens privind Justiţia şi Finanţele.

Ultima întâlnire dintre PNL şi PSD pentru formarea coaliţiei arată că, deşi există voinţă pentru conturarea unui guvern care să aibă o majoritate largă în Parlament, sunt subiecte asupra cărora, cel puţin până acum, cele două formaţiuni nu au reuşit să se înţeleagă.

PNL şi PSD au încheiat, duminică, discuţiile privind obiectivele Ministerului Muncii, urmând ca săptămâna aceasta să pună la punct detalii privind Finanţele şi Justiţia, două domenii asupra cărora au viziuni diferite. Potrivit premierului interimar, astăzi ar fi ziua în care ar urma să se finalizeze dezbaterile privind programul de guvernare.

Viziuni diferite pe teme economice

Finanţele reprezintă un domeniu învăluit de contradicţii. Pe de-o parte, PSD susţine că este necesar ca activele de lux să fie impozitate. 

„Dacă ajungi să câştigi peste un milion de euro, pe persoană fizică, vă dau un exemplu, e normal să existe o taxă de solidaritate”, a spus, duminică, Marcel Ciolacu. 

De cealaltă parte, liberalii, prin vocea lui Florin Cîţu, consideră că măsuri precum introducerea taxei de solidaritate şi eliminarea cotei unice ar fi fost implementate de PSD când avea majoritate politică în Parlament, dacă erau bune. „Este bizar să vorbim astăzi de măsurile pe care eu le-am contracarat pe programul lui Dragnea”, a declarat Florin Cîţu.

Creşterea salariilor, a pensiilor şi a alocaţiilor este o certitudine, însă procentele finale rămân în dezbatere. Deşi liderii politici au discutat până acum despre o creştere cu 11%, duminică, Florin Cîţu a vorbit despre o mărire de 7 procente. Preşedintele PSD a anunţat că se fac simulări pentru mărirea alocaţiilor şi a pensiilor, pentru a se evalua impactul bugetar, menţionând că „vor fi multe majorări de la 1 ianuarie”. „Săptămâna viitoare cred că vom fi în măsură să prezentăm fiecare capitol pe Muncă. Prezentăm acest capitol împreună, după ce avem impactul. Este un pachet integrat: pensii, alocaţii, salariul minim”, a declarat Ciolacu.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, spune că este nevoie şi de o reformă administrativă, vorbind despre o supradimensionare a aparatului bugetar. Potrivit premierului, sunt primării care nu au bani nici de salarii, dar care aşteaptă să primească ajutor de la buget. „Ideea este cum încorporăm propunerile colegilor noştri ca să nu distrugem ceea ce am construit până acum”, spunea Cîţu.

PSD vrea renegocierea PNRR

Un alt aspect important al guvernării îl reprezintă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe care social-democraţii îl vor renegociat, după ce a fost deja acceptat de Comisia Europeană. Liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, susţine că există posibilitatea unei astfel de renegocieri. „Vom merge împreună şi vom demonstra ce este sustenabil şi ce nu este, ce ne angajăm, ce nu ne angajăm. Vreţi să-mi asum eu tot ce a făcut USR-ul în guvern?”, a spus liderul PSD. Pe de altă parte, PNL vrea menţinerea PNRR agreat de Comisia Europeană.

Desfiinţarea SIIJ, respinsă de PSD

O problemă este şi desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, obiectiv pe care liberalii îl au de îndeplinit din guvernarea anterioară, dar care este respins de viitorii colegi de coaliţie. „Închidem MCV, dar nu desfiinţăm SIIJ”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Florin Cîţu susţine că toţi cei care se află la masa negocierilor au agreat că trebuie respectat MCV, fără a preciza ce se va întâmpla, concret, cu structura de parchet.

Lipsă de consens privind premierul

După runda de negocieri de duminică, Florin Cîţu, preşedintele PNL, a anunţat că sunt mai multe variante de premier, urmând să fie prezentate preşedintelui Klaus Iohannis. Marcel Ciolacu, liderul social-democraţilor, a menţionat că una dintre variante este ca preşedinţii PNL şi PSD, adică Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, să ocupe postul prin rotaţie. Anterior, reprezentanţii PSD au respins, în repetate rânduri, posibilitatea de a-l susţine pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier.

Deşi liderul liberalilor Florin Cîţu spunea că doreşte ca votul Parlamentului pentru Guvern să fie dat săptămâna asta, cele trei partide nici nu au început încă discuţiile cu privire la oamenii care vor ocupa funcţii în viitorul Executiv. Aici, PSD ar fi dorit aducerea unor specialişti, însă varianta unui Executiv format din tehnocraţi este respinsă de liberali. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite