Moţiunea împotriva lui Meleşcanu a picat: Vă dau o veste proastă. Entitatea responsabilă pentru votul din străinătate este BEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu. FOTO gov.ro
Teodor Meleşcanu. FOTO gov.ro

Moţiunea simplă depusă împotriva lui Teodor Meleşcanu a fost respinsă, marţi, de senatori. Ministruld de Externe mersese în Senat  pentru a da socoteală pentru problemele la votul din diaspora de la europarlamentare.

UPDATE: Moţiunea simplă împotriva ministrului de Externe a fost respinsă după ce 37 de senatori au votat „pentru” iar 69 „împotrivă”.

UPDATE Meleşcanu: Vreau să mulţumesc celor care au semnat această moţiune pentur că ne dă prilejul să avem această dezbatere. Apreciez că putem avea această discuţie la nivelul Parlamentului. Vă dau o veste proastă de la început. Potrivit legii 33/2007, entitatea care are competenţe pe votul din străinătate este Biroul Electoral pentru Secţiile din Străinătate. E adevărat că şi MAE are atribuţii. Atribuţii de a asigura sprijin logistic. Înseamnă punerea la dispoziţie de spaţiu, personal, confecţionarea urnelor şi cabinelor de vot şi mai ales de a publica înainte de alegeri lista centrelor de votare şi adresa acestora.

Anunţarea în aceeaşi zi a referendumului în aceleaşi secţii şi cu aceleaşi secţii a condus la două runde de votare în aceeaşi zi. Am trimis astfel o nouă circulară la ambasade în care am precizat că această sarcină trebuie tratată cu seriozitate. Timpul de vot s-a prelungit astfel la 4-6 minute. Daţi-mi voie să vă fac o aritmetică simplă. Dacă se organizau doar europarlamentarele, ar fi putut vota peste 1 milion sau minimum 556.000.

 

„Singurul partid care a avut reprezentanţi în toate secţiile de votare a fost USR”

Estimările ambasadelor au fost relative pentru că e foarte greu să ai acces la situaţiile cu numărul de români care trăiesc în străinătate. Cu toate astea au făcut propuneri şi toate propunerile au fost acceptate de MAE. Repet. Dublarea prin referendum a alegerilor europarlamentare a creat principala problemă.

O altă cauză care a condus la disfuncţionalităţi se referă la funcţionarea secţiilor de votare. Fiecare are un şef de secţie şi restul se completează până la 7. În marea majoritatea secţiilor nu am avut secţii complete. Trebuie să spun, singurul partid care a avut reprezentanţi în toate secţiile de votare, mai puţin una, a fost USR. În ziua alegerilor nu s-au reprezentat la secţia de votare. Este una din temele care a creat foarte mari probleme în administrarea actului electoral.

Mai sunt şi alte chestii. În ambasade nu sunt amenajate locuri pentru aunarea a unui număr mare de oameni. Au fost probleme şi cu STS-ul. Nu vorbesc de importanţa sistemului, pentru că nu pot să-l apreciez. Dar ce pot să vă spun e că el funcţionând prin internet, timpul lua foarte mult.

Altă problemă a fost legată de actele de identitate. Multe persoane aveau fie paşapoarte fie cărţi de identitate expirate. Comisia nu i-au lăsat.

Au fost grupuri de oameni cu tricouri care defilau în ziua votului. Aveau patru litere sus şi trei jos cu „PSD”.

La ora 18.00 au fost solicitări de la ambasade de a prelungi ora de vot. Din păcate noi am transmis imediat la BEC şi am cerut să se acorde posibilitatea de a continua şi după ora 21. Răspunsul a fost foarte clar şi ferm – contravine legii. La 21.15 sistemul de telecomunicaţii speciale a închis sistemul de funcţionare şi lucrurile au intrat într-o zonă foarte dificilă. Vreau să vă spun direct. Nu a existat nici cea mai mică dorinţă din partea noastră de a crea dificultăţi în procesul electoral. Dimpotrivă. Atunci când avem două voturi, două liste suplimentare, trei buletine, trei urne, e un proces lung.
 

Ştirea iniţială:

Ora Guvernului solicitată de liberali are tema „Dreptul la vot al Diasporei călcat în picioare de ministrul Meleşcanu. Şi grupul parlamentar al USR a cerut invitatea ministrului de Externe tot pe subiectul „Blocarea votului românilor din diasporă”.

Senatul dezbate şi votează, tot marţi de la ora 16.00 moţiunea simplă la adresa lui Teodor Meleşcanu. PNL şi USR invocă faptul că oficialul din Guvern a dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota la europarlamentare, pe 26 mai, în secţiile din străinătate.

„Încă din 2016, USR s-a opus numirii domnului Meleşcanu în fotoliul de ministru al afacerilor externe. Aveam motive temeinice să ne îndoim încă de pe atunci de modul în care dumnealui va fi ştiut să ghideze ministerul într-o perioadă atât de bogată în evenimente şi importantă pentru România şi pentru Uniunea Europeană. (...) Este evident că aţi dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota pe 26 mai în secţiile din străinătate. Aţi încălcat un drept constituţional fundamental al cetăţenilor acestui stat. În numele democraţiei republicii noastre, vă cerem să vă daţi demisia pentru restricţionarea dreptului de vot al cetăţenilor”, arată textul moţiunii simple, semnată de PNL şi USR, la adresa şefului diplomaţiei de la Bucureşti.

Senatorii USR şi PNL arată că ministrul a decis să ignore nevoia de mobilizare a resursei umane în secţiile de votare, în urma experienţei alegerilor din 2014 şi 2016.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite