Morar arată hibele din legea pensiilor speciale. De ce ar putea pica la CCR
0Daniel Morar, fost judecător CCR, susține că la modul cum arată actualul proiect privind reforma pensiilor speciale demersul Coaliției e unul care va pica la testul controlului de constituționalitate.
Prezent la „Adevărul Live”, Daniel Morar a fost întrebat cum vede actualul proiect de lege privind pensiile speciale, trimis de Guvern Parlamentului pentru a fi dezbătut și apoi votat.
„Cu cei care nu au intrat în pensie, statul are o oarecare libertate la care e nivelul ei. Singura exigență e ca pensia magistraților să fie cât mai apropiată de salariu. Acolo nu e o problemă. Problema e, într-adevăr, și ați văzut că s-au pronunțat alții, și domnul Zegrean, că ar încălca principiul neretroactivității pentru că fiecare persoană, și CCR are multe decizii, fiecare persoană se pensionează după legea în vigoare când iese. Curtea a spus în mod constant în jurisprudența sa acest lucru”, a afirmat fostul judecător de la CCR.
În schimb, Daniel Morar susține că ar putea fi o discuție deschisă dacă Puterea corectează aspectele legate de intervenția cu o recalculare a unor pensii aflate deja în plată. „Aici sunt niște pensii speciale care sunt pe principiul noncontributivității. Soluția e deschisă, nu o să mă pronunț eu, că se pronunță alții. Dacă ar fi o pensie contributivă, e clar că nu s-ar putea recalcula în niciun fel. Vă spun cu certitudine că ar fi o lege neconstituțională, pentru că pensia contributivă se bazează pe ce ai contribuit. Pensiile speciale au o parte noncontributivă și e o discuție deschisă: cât poate să intervină statul pe partea pe care statul dă în plus, unui beneficiar al pensiei speciale, față de cât a contribuit el”, a completat fostul magistrat de la CCR.
Probleme de formă și de fond

Modul cum a fost gândită reforma pensiilor speciale, mai ales prin elementul recalculării celor aflate în plată, îndreaptă proiectul de lege spre un eșec, CCR respingând orice inițiativă care a dus la diminuare de venituri.
Toată filosofia reformei pensiilor speciale a fost dată peste cap de Ministerul Muncii, principalul responsabil de demers, printr-un comunicat de presă. În ciuda nenumăratelor avertismente din spațiul public, fie de la Opoziție, societate civilă sau specialiști din domeniu, Ministerul Muncii a anunțat că e dorită recalcularea pensiilor de serviciu menționate în proiectul de lege.
„Modificările adoptate stabilesc faptul că pensiile de serviciu vor fi calculate plecând de la vechimea în specialitate și cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii. Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari”, subliniază Ministerul Muncii.
Inițial, discuțiile erau despre posibilitatea recalculării doar la magistrați, însă cu atenție, pentru a nu fi diminuate veniturile. Dar acum, toate categoriile sunt vizate. Recalcularea, dacă ar urma să fie în proiectul final al Parlamentului, ar avea șanse mari să nu treacă de Curtea Constituțională. Iar acest lucru a fost menționat inclusiv de magistrații CCR, în motivarea unei decizii recente.
În Parlament ar urma să fie discutat proiectul de lege în procedură de urgență, pentru a putea fi trecut cât mai repede actul normativ de legislativ.