Mircea Geoană avertizează asupra riscului unei noi crize economice în România, pe fondul finalului „domniei” lui Iohannis

0
Publicat:

Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO, a comentat joi seară, în cadrul emisiunii „Actualitatea” moderată de Tudor Mușat, subiectul intens dezbătut în spațiul public referitor la proiectul de lege ce i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze pentru un loc în Senat.

foto Mircea Geoană
Mircea Geoană avertizează asupra riscului unei noi crize economice FOTO Facebook

Această posibilitate a generat un val de reacții în mediul politic, iar Geoană a oferit o analiză asupra situației.

Referindu-se la scandalul generat de proiectul de lege, Mircea Geoană a subliniat că acesta reflectă „un final de domnie” pentru Klaus Iohannis, o etapă inevitabilă după zece ani de mandat prezidențial în România.

„Este final de domnie și când se termină 10 ani de conducere necontestată în România de către partidele cu care a colaborat formând majorități diverse, întotdeauna începând cu PNL-ul, apoi cu USR-ul, acum cu PSD-ul, nimeni nu a cârnit în front. Așa că această declarație de așa zisă independență, că PSD nu a votat nu știu ce lege ca să fie ales domnul Iohannis ca senator este efectiv o chestiune de imagine. Calcul politic arată clar că domnul Iohannis este pe final și lumea își face calcule pentru viitor”, a declarat Geoană, în direct la B1TV.

Această afirmație scoate în evidență nu doar sfârșitul unei perioade politice dominate de Klaus Iohannis, ci și schimbările iminente în peisajul politic românesc. După ce a condus timp de un deceniu, sprijinit de diverse majorități parlamentare, Geoană consideră că Iohannis este acum într-un punct în care forțele politice încep să-și recalibreze strategiile pentru viitor.

Faptul că proiectul de lege nu a fost susținut de PSD pare, în opinia lui Geoană, o mișcare calculată pentru a marca începutul unei noi ere politice.

Klaus Iohannis, cea mai mică grijă pentru Geoană

Cu toate acestea, Geoană a atras atenția asupra unui subiect pe care îl consideră mult mai îngrijorător decât posibila candidatură a lui Iohannis la Senat – anume, o posibilă nouă criză economică ce ar putea lovi România, similara celei din 2009-2010. În acest sens, el a avertizat că semnalele economice actuale sunt alarmante și că nu sunt luate suficient în serios de autorități sau de discuțiile publice.

„Pe mine ceea ce mă preocupă mai mult decât aceste episoade de final de domnie și ele vor continua probabil, trebuie să ne gândim serios la realitatea faptului că în acești 10 ani de zile și poate în ultimii 20 de ani de zile, așa ziși președinți de dreapta, cât este de dreapta și de stânga cineva în România este altă conversație, au dublat dimensiunea statului și a Guvernului, 700.000 în 2004, acum 1.300.000”, a precizat Geoană.

Astfel, fostul diplomat aduce în discuție o problemă structurală majoră, creșterea aparatului de stat într-o manieră nesustenabilă, care pune o presiune enormă pe bugetul național.

Această extindere a birocrației, fără o creștere proporțională a eficienței sau a performanței economice, reprezintă, în opinia sa, un pericol iminent pentru stabilitatea financiară a țării.

Geoană a continuat prin a exprima îngrijorarea sa cu privire la situația actuală a deficitului bugetar și a deficitului de cont curent, despre care a subliniat că au atins cote alarmante, asemănătoare cu cele din 2009, anul premergător crizei economice majore care a afectat România.

„Ceea ce mă frământă extrem de mult și sunt îngrijorat de faptul că în discuția publică din România subiectul economiei nu este suficient de mult reflectat, există în clipa de față deficite gemene de deficit bugetar și de cont curent care explodează și seamănă extrem de mult, tot 9% era și în 2009, tot an electoral și în 2009, tot crize de tot felul erau în jurul nostru și atunci, deci teama mea cea mai mare este că această perioadă de final de domnie, cu o guvernare de mare coaliție care în numele stabilității a guvernat în ultimii ani de zile de fapt produc o situație extrem de periculoasă pentru România”, a mai explicat Mircea Geoană la B1TV.

Geoană atrage atenția asupra unui scenariu pesimist, în care România riscă să se confrunte din nou cu dificultăți majore de finanțare, ceea ce ar putea duce țara în situația de a apela din nou la instituții internaționale precum Comisia Europeană sau FMI pentru împrumuturi, așa cum s-a întâmplat în 2010.

„Dacă cineva vrea să vadă nu ministrul Finanțelor, că el mai coafează lucrurile, dar Consiliul Fiscal din România sau ce spune Comisia Europeană sau ce spune Fitch, agenția de rating care spune că România este practic la o unitate să devină junk, asta înseamnă că există riscul ca oamenii să devină nefinanțabili și să mergem ca în 2010 în genunchi la Comisie și la FMI pentru că nu ne mai împrumută nimeni. Aceste lucruri mă frământă”, a conchis Geoană.

În concluzie, în timp ce atenția publicului se concentrează pe viitorul politic al președintelui Iohannis, Mircea Geoană subliniază riscurile economice ce ar putea avea consecințe mult mai grave pentru România, dacă nu sunt gestionate cu seriozitate și rapiditate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite