Mic ghid electoral. Ce trebuie să ştiţi despre alegerile locale de duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegătorii din ţară vor primi trei buletine de vot. Cei din Bucureşti: patru
Alegătorii din ţară vor primi trei buletine de vot. Cei din Bucureşti: patru

„Adevărul“ vă prezintă un scurt îndreptar pentru alegerile locale din 5 iunie. Unde puteţi vota, în ce interval orar şi ce restricţii sunt în ziua scrutinului.

Secţiile de vot se deschid la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00. Puteţi vota numai la secţia în care este arondată stradă, unde sunteţi înscrişi în lista electorală permanentă. Aşadar, spre deosebire de alegerile prezidenţiale, dacă duminică plecaţi din localitatea unde aveţi domicliulul, nu veţi putea vota. Alegerile de anul acesta aduc o noutate: în secţiile de vot va fi implementat un sistem informatic pentru combaterea votului multiplu. Când intraţi în secţia de vot, veţi înmâna actul de identitate unui operator de tabletă. 

Într-un interviu pentru „Adevărul“, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, explica mai pe larg sistemul: „În fiecare secţie de votare va fi un operator de calculator dotat cu o tabletă pe care se află aplicaţia informatică. Pentru alegător, informatizarea secţiilor de votare presupune o procedură simplă, care scurtează timpul de votare. El intră în secţia de votare şi primul lucru pe care îl face este să prezinte operatorului de calculator actul său de identitate, acesta îl scanează şi  comunică imediat preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare la ce poziţie se află în listele electorale permanente sau complementare respectivul alegător. Cetăţeanul nu mai trebuie să aştepte ca un membru al biroului electoral al secţiei de votare să-l caute în listele electorale, de aceea timpul de votare se scurtează“.

Fiecare alegător care se va prezenta duminică  la urne va primi trei buletine de vot. Unul pentru alegerea primarului, altul pentru alegerea Consiliului Local şi încă unul pentru alegerea Consiliului Judeţean. Primarul va fi votat nominal, iar pentru consiile locale şi judeţene trebuie să votaţi partidul. La Bucureşti, alegătorii vor primi patru buletine: primar de Sector, Consilul Local de Sector, Primar General şi Consiliul General al Capitalei.

Apoi intraţi în cabină şi votaţi. „Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei  care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor“, spune legea. La ieşirea din secţia de vot, puteţi fi chestionaţi în legătură cu votul dumneavostră de operatorii de sondaje de opinie.

Alegeri locale 2016. Cum puteţi chema urna mobilă

Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate trebuie să facă o cerere scrisă, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate. Actele trebuie să ajungă în mâna preşedintelui secţiei de votare unde persoana în cauză este arondată. Apoi, o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral vor veni cu o urnă specială.

Alegeri locale 2016. S-a terminat campania

Campania electorală se încheie cu o zi înainte de începerea votului, mai exact, sâmbătă, la ora 07.00. În ziua precedentă alegerilor, sunt interzise: prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală; invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe; comentarii privind campania electorală. Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de  500 de metri în jurul localului secţiei de votare este interzisă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite