Meci în Parlament. Cum încearcă PSD să lase în ofsaid PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga, Victor Ponta şi Alina Gorghiu FOTO Adevărul
Vasile Blaga, Victor Ponta şi Alina Gorghiu FOTO Adevărul

Social-democraţii vor să promoveze Codul Fiscal prin angajarea răspunderii în Parlament, procedură ce îi constrânge pe liberali să depună o moţiune de cenzură. Însă, cum PNL este departe de a strânge o majoritate parlamentară, PSD va arăta că are încă un Guvern stabil.

PSD are o strategie politică foarte bine pusă la punct, în trepte, prin care încearcă să contreze eforturile PNL de a forma o nouă majoritate parlamentară. Mai întâi, social-democraţii au lansat un Cod Fiscal ultraliberal, ce prevede scăderea TVA-ului la 20%. Măsura fiscală a fost promovată exaact cu câteva zile înainte ca PNL să-şi lanseze programul de guvernare, astfel încât liberalii s-au văzut în situaţia ingrată de a ieşi în faţa electoratului cu promisiunea că vor tăia TVA-ul la 19%, o măsură ce a semănat mai degrabă cu un concurs de frumuseţe, nu cu un calcul sustenbail. 

Pasul doi: premierul Victor Ponta a invitat PNL să susţină proiectul de lege pentru noul Cod Fiscal în Parlament, cu argumentul că „măsurile sunt liberale“. Însă marele PNL nici nu se gândeşte să susţină un proiect legislativ iniţiat de Guvern. „De fiecare dată când PSD trece prin momente politice dificile, vine cu tot felul de promisiuni spectaculoase, intră în acest carusel al promisiunilor spectaculoase“, a spus copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, cu trimitere la faptul că Guvernul a prezentat proiectul de Cod Fiscal imediat după ce cumnatul premierului Ponta a ajuns în arest preventiv.

Moţiunea salvatoare

Pasul trei: premierul Ponta a anunţat, brusc, fără să fie întrebat de cineva, că noul Cod Fiscal va fi adoptat prin angajarea răspunderii, nu prin procedura clasică de vot parlamentar. „Vă spun un lucru: eu voi face toate eforturile ca acest Cod să se adopte până la sfârşitul sesiunii parlamentare, inclusiv iau în calcul angajarea răspunderii Guvernului, dacă, la un moment dat, se blochează politicianist de către PNL“, a fost mesajul transmis de premierul Ponta. Un mesaj bazat pe argumente false. Mai întâi, motivul că „PNL blochează politicianist“ noul Cod Fiscal nu stă în picioare, pentru că PNL este departe de a avea o majoritate în Parlament. Apoi, Ponta a mai susţinut că angajarea răspunderii ar fi o metodă prin care se câştigă timp. Însă, tot atât timp necesita şi un proiect legislativ adoptat în procedură de urgenţă, mai ales că PSD are încă o majoritate liniştitoare în ambele Camere ale Parlamentului. 

De fapt, în spatele afirmaţiei lui Victor Ponta stă un plan bine ticluit prin care premierul încearcă să-şi prelungească viaţa în fruntea Guvernului cu câteva luni bune. Ce înseamnă, de fapt, procedura de angajare a răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege? Premierul vine în faţa Parlamentului cu proiectul legislativ, îl prezintă, iar în termen de trei zile Opoziţia poate depune moţiune de cenzură. Dacă moţiunea trece, Guvernul este demis. Dacă moţiunea nu trece, legea se consideră adoptată. La prima vedere, pare o şansă pentru PNL de a trânti Guvernul, mai ales că liberalii, în frunte cu Vasile Blaga, s-au tot lăudat că până în luna mai vor depune moţiune de cenzură. Însă, potrivit unor surse politice, PNL este foarte departe de a forma o nouă majoritate parlamentară, astfel încât liberalii se gândesc serios să nu mai depună moţiune împotriva Guvernului, pentru a nu se face de râs. 

La cum arată lucrurile acum, o moţiune de cenzură ar însemna mai degrabă o ghilotină pentru PNL, nu pentru Guvern. Exact pe acest lucru mizează Victor Ponta. Fiind sigur de loialitatea partenerilor de guvernare, premierul îşi va asuma răspunderea pe noul Cod Fiscal, iar liberalii vor fi prinşi între ciocan şi nicovală: fie nu vor depune moţiune de cenzură, iar atunci vor pierde din credibilitate, fie vor depune moţiune de ochii lumii, însă nu va trece, şi Guvernul Ponta va rămâne în continuare în funcţie, ba mai mult, va câştiga la nivel de imagine.

Votul, după Paşte

Planul a fost dezvăluit în parte chiar de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. „Cu toţii am considerat că e mai bine să promovăm Codul Fiscal prin asumarea răspunderii, care obligă, într-un fel, Opoziţia să depună moţiune de cenzură în sesiunea aceasta. Să vedem cum poate Opoziţia, care este de dreapta, liberală, să voteze împotriva unui Cod Fiscal liberal“, a spus Tăriceanu, marţi seară, la B1TV. 

Cât priveşte calendarul, actuala Putere va ţine noul Cod Fiscal în dezbatere până la sfârşitul lunii martie - începutul lunii aprilie. Apoi, după Paşte, spre sfârşitul lui aprilie, premierul îşi va angaja răspunderea şi are toate şansele să rămână în fruntea Guvernului cel puţin până în toamnă, la următoarea sesiune parlamentară. Potrivit regulamentului, Opoziţia poate depune o singură moţiune de cenzură într-o sesiune parlamentară. Sigur, răspunderea guvernului pe o lege oferă posibilitatea Opoziţiei de a mai depune o moţiune, însă timpul rămâne foarte strâns: dacă nu reuşeşti să trânteşti Guvernul la asumarea răspunderii, este foarte puţin probabil să reuşeşti, la un interval de câteva zile, printr-o altă moţiune.

Încercarea eşuată de la Senat

Majoritatea în Senat este, încă, de partea actualei coaliţii de guvernare, deşi liberalii s-au lăudat, în repetate rânduri, că schimbarea Puterii în Senat este iminentă. Testul majorităţii a fost dat în urmă cu trei săptămâni la votul pentru locul rămas vacant la Curtea Constituţională (CCR), ocupat de Maya Teodoriu, care a obţinut cu 14 voturi mai multe decât contracandidata sa, Mona Lisa Neagoe, susţinută de PNL. Votul a arătat şi faptul că dorinţa liberalilor de a-l revoca pe Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului şi de a-l înlocui cu Vasile Blaga, copreşedintele PNL, este încă departe de a se transforma în realitate, chiar dacă PNL îi are de partea sa şi pe senatorii UDMR.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite