Lucian Stanciu-Viziteu: Cer SRI să informeze public dacă România a fost şantajată de anumite ţări sau persoane pentru a primi echipamentele medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Stanciu-Viizteu, deputat USR. FOTO Eduard Enea
Lucian Stanciu-Viizteu, deputat USR. FOTO Eduard Enea

Lucian Stanciu-Viziteu, membru în Comisia pentru controlul activităţii SRI, cere Serviciului Român de Informaţii să spună public dacă România a fost şantajată de anumite ţări pentru a primi echipamente medicale.

„Solicit public Serviciului Român de Informaţii să îi informeze pe români dacă în ultimele săptămâni au existat state sau persoane care au şantajat sau au pus presiune pe membrii Guvernului României şi care au legat livrarea de echipamente medicale de anumite concesii economice sau politice pe care trebuie să le facă Bucureştiul”, transmite deputatul Lucian Stanciu-Viziteu, membru în comsia de control al SRI.

Reprezentantul USR a amintit faptul că mai mulţi membri ai Guvernului s-au plâns de probleme privind rapiditatea cu care sunt trimise echipamentele. „În ultimele săptămămâni, mai mulţi oficiali români s-au plâns mai mult sau mai puţin public de faptul că statul chinez nu livrează echipamentele şi materialele medicale deşi există contracte semnate în acest sens, ba chiar în unele cazuri plata s-a făcut deja în avans. Cu toate acestea, pe ultima sută de metri, oficialii români sunt informaţi de faptul că livrarea nu se mai face, fără a primi o explicaţie clară pentru acest lucru”, susţine Viziteu.

Viziteu arată că presa europeană şi americană a vorbit în ultimele săptămâni despre misiunile propagandistice ale Chinei dar şi despre faptul că acest stat profită de pandemia pe care tot el a generat-o pentru a obţine influenţă politică şi economică în diverse zone de pe glob.

„Presa europeană a vorbit despre faptul că în această perioadă, China face presiuni din ce în ce mai mari asupra unor state europene pentru ca acestea să accepte dezvoltarea reţelei 5 G cu echipamente Huaweii despre care există informaţii şi rapoarte ale serviciilor de informaţii occidentale că ar fi folosite inclusiv în acţiuni de spionaj. În urmă cu doar cîteva ore, agenţia britanică MI6 a cerut guvernului britanic să regândească relaţia cu China ca urmare a modului în care aceasta se comportă în actaula criză globală. Aceste suspiciuni şi îngrijorări există în majoritatea statelor membre NATO”, explică Viziteu.

„Românii trebuie să ştie dacă fluxul de aprovizionare cu echipamente medicale a fost afectat în această perioadă de presiunile şi şantajul statului chinez care profită de pandemie pentru a-şi spor influenţa globală”, spune Viziteu. Mai mult, deputatul USR aminteşte în final că România este un membru important al comunităţii euro-atlantice şi că statul comunist chinez nu a făcut niciun secret din faptul că doreşte să înlocuiască actuala ordine liberală globală cu propriul model de societate, bazat pe dictatură, minciună şi dispreţ faţă de drepturile şi libertăţile personale şi spune că românii trebuie să ştie adevărul. „Tocmai de aceea, dacă există aceste informaţii trebuie să fie publice, pentru că doar astfel vom contracara propaganda albă a unor state care acţionează în detrimentul intereselor fundamentale ale României”, încheie deputatul USR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite