Liviu Avram, după ce Codurile penale au fost respinse de CCR: PSD poate repara aceste legi, să nu ne trezim în raiul infracţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Avram FOTO Eduard Enea
Liviu Avram FOTO Eduard Enea

Jurnalistul Liviu Avram a comentat la „Adevărul Live” decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a respinge modificărila la Codurile Penale propuse de PSD şi a explicat că doar „am câştigat ceva timp şi a subliniat că PSD poate repara legile folosindu-se de recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO sau MCV.

„Este o veste bună doar din perspectiva faptului că putem câştiga ceva timp. Nu înseamnă că toate modificările  aduse Legislaţiei Penale, Cod Penal, Cod de Procedură Penală, toate acele modificări toxice introduse în lege, sunt neconstituţionale, pentru că să nu uităm, aceste două legi au mai trecut o dată pe la CCR anul trecut, şi o serie întreagă de prevederi criticate cum ar fi reducerea pedepselor, scurtarea termenilor de prescripţie, au trecut de testul Curţii şi ele, nu au fost judecate astăzi”, a precizat Liviu Avram.

Jurnalistul a explicat mai apoi că astăzi au fost judecate doar o parte dintre articole, că legea a fost trimisă din nou în Parlament şi că majoritatea are şansa de a regândi politica penală folosindu-se de recomandările Greco, Comisia de la Veneţia sau MCV.

„Azi au fost judecate câteva articole pe care parlamentarii în graba de a trece cât mai repede aceste modificări şi a putea beneficia de ele şi Liviu Dragnea le-au votat fără cap în ambele Camere. Rezultatul se vede astăzi, Curtea le-a declarat neconstituţionale. Vestea bună e că ele se întorc în Parlament. Dacă Curtea respingea obiecţiile de neconstituţionalitate, singurul pas care mai era de făcut era ca preşedintele Iohannis să le promulge. Era obligat în zece zile. Putem spera că majoritatea va regândi politica penală pe care a vrut să ne-o impună în ultimii doi ani şi jumătate, mai ales în contextul scandalului de la Caracal, care este doar o faţetă, nu reprezintă întregul pericol al acestei noi legislaţii penale şi bazându-se pe recomandările GRECO, Comisia de la Veneţia, MCV, pot repara aceste legi astfel încât să nu ne trezim în raiul infracţional în care era să ne trezim dacă ele ar fi intrat în vigoare”, a mai adăigat Liviu Avram.

Vezi întervenţia integrală a jurnalistului pe „Adevărul Live”:

Liviu Avram a adăugat apoi că în modificările la legile penale sunt şi unele directive care trebuiesc implementate, cum ar fi abuzul în serviciu sau directiva europeană privind spălarea banilor. Totuşi, potrivit jurnalistului, important „e ca la cârmă să fie oameni de bună credinţă. Nu persoane ca Florin Iordache, Şerban Nicolae, Eugen Nicolice, cei care au mutilat legile justiţiei”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite