Liderii lumii se strâng la München pentru a discuta despre sancţiunile împotriva Rusiei. Ce susţine Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Angela Merkel
Klaus Iohannis şi Angela Merkel

Pentru prima dată de la preluarea mandatului prezidenţial, Klaus Iohannis va participa la Conferinţa de securitate de la München, cel mai relevant forum internaţional pe tema politicii de securitate. Anul acesta, Rusia va fi subiectul central al discuţiilor. „O izolare completă a Rusiei nu este cea mai bună soluţie“, spun oficiali de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa în perioada 11 – 14 februarie la Conferinţa de securitate de la München, o întâlnire informală, desfăşurată anual începând din 1963, la care participă zeci de lideri politici din întreaga lume. „Este un bun prilej ca personalităţi de cel mai înalt nivel să discute informal pe subiecte legate de securitate“, după cum au povestit surse prezidenţiale. Anul acesta, principalul subiect aflat pe agenda reuniunii de la München va fi poziţia faţă de Rusia. „Relaţii mai strânse sau abordarea din 2015?“, în jurul acestei întrebări va gravita discuţia, potrivit surselor prezidenţiale.

„A izola Rusia prezintă riscuri serioase“
Practic, întâlnirea de la München pregăteşte, într-un cadru mult mai relaxat, decizia oficială pe care o vor lua liderii europeni la Consiliul European din iunie cu privire la Rusia. Se va merge pe un nou set de sancţiuni sau pe o abordare pacifistă? „O izolare completă a Rusiei nu este cea mai bună soluţie. Dialogul cu Rusia poate fi menţinut pe anumite paliere, cum ar fi Siria. A izola Rusia prezintă riscuri serioase“, au spus oficiali din Administraţia Prezidenţială cu condiţia anonimatului. „Totuşi, în momentul de faţă, nu se pune problema ridicării sancţiunilor“, au adăugat sursele citate.

Iohannis vorbşte despre NATO

La Conferinţa de la Munchen, preşedintele Klaus Iohannis va fi principalul vorbitor în runda de discuţii axată pe tema „viitorul NATO“. Subiectul abordat de Iohannis vine în contextul în care România a găzduit, în toamna anului trecut, mini-summitul NATO la Bucureşti, unde au participat doar statele din Centrul şi Estul Europei. Viitorul summit al NATO este programat în luna iulie, la Varşovia.

Înainte de a participa la Conferinţa de securitate, preşedintele Klaus Iohannis are programată o vizită de lucru în landul Bavaria. Şeful statului va avea întâlniri cu Barbara Stamm, preşedintele Parlamentului din Bavaria, şi cu Horst Seehofer, prim-ministrul landului, iar discuţiile se vor axa pe cooperarea economic, în condiţiile în care Bavaria este regiunea cu cea mai puternică forţă economică din Germania. Înainte de criza refugiaţilor, rata şomajului în Bavaria era de 0%.

Rusia, subiect şi în 2015
Anul trecut, tema centrală a Conferinţei de securitate a fost anexarea Crimeei de către Rusia şi conflictul militar din Ucraina de Est, care a generat în Europa cea mai mare criză de securitate politică de la finele Războiului Rece. Anul trecut, la Munchen, au fost prezenţi douăzeci de şefi de state şi de guverne. Între aceştia, cancelarul german Angela Merkel, vicepreşedintele Joe Biden, preşedintele ucrainean  Petro Poroschenko, premierul irakian Haidar al-Abadi. Acestora li s-au alăturat alţi 60 de miniştri de externe şi ai apărării,  între care Frank-Walter Steinmeier (Germania), John Kerry (SUA), Sergej Lawrow (Rusia) şi Mohammed Dschawad Sarif (Iran). Din partea NATO a participat secretarul general, Jens Stoltenberg, iar ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a deschis conferinţa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite