Liderii politici și Ziua Femeii. Legile pentru cote de gen, ascunse în sertarele Camerei Deputaților
0Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu sau Paul Stănescu nu au ratat ocazia să adreseze urări doamnelor din politică, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Tot aceștia sunt care, dincolo de vorbe, nu au dat undă verde pentru proiectele privind cotele de gen

„O societate inclusivă și modernă, cum ne dorim și în România, pune în valoare competența și abilitățile tuturor cetățenilor săi și oferă femeilor poziționare corectă în viața socială și profesională. Este o responsabilitate și onoare, deopotrivă, să le susținem, promovăm și implicăm în deciziile sociale, economice și politice în aceeași mare măsură în care ele participă la dezvoltarea societății”, este o parte a urării adresată de premierul Nicolae Ciucă doamnelor și domnișoarelor, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, printr-un comunicat de presă.
„La mulți ani frumoși tuturor doamnelor și domnișoarelor!”, a fost primul mesaj al lui Marcel Ciolacu, pe pagina de Facebook. Apoi, acesta a participat la un eveniment al femeilor din PSD, unde a precizat că a făcut „promisiuni”, atât el, cât și Sorin Grindeanu. „Până să se facă această coaliție nu era nicio doamnă în Guvernul României. În coaliția de dreapta, care promovează drepturile și egalitatea de gen, de șanse, nu era nicio doamnă. Între timp am venit cu doamna Gabriela Firea, e și doamna ministru de la Educația. Cum le-am zis și colegelor mele, sper să ajungem la o discuție în Coaliție și, totuși, minumum 30% din Guvernul României să fie repreznetat de către doamne”, a afirmat Ciolacu.
Ciolacu este cosemnatar principal al unui proiect de lege prin care 30% din persoanele de listele la locale vor fi femei, iar un procent similar se va regăsi și în companiile de stat, la nivel de consilii de administrație.
La rândul său, Paul Stănescu, secretar general al PSD, a vorbit de promovarea domanelor: „Astăzi, de Ziua Internațională a Femeii, vă invit să promovăm împreună următorul angajament: să sprijinim femeile, atât în societate, cât și în politica românească, pentru poziții mai bune, recunoașterea meritelor și șanse egale!”.
Cum arată practica politică
Toate proiectele care au legătură cu ridicarea numărului de femei în politică, de la listele la locale, parlamentare, în consiliile de administrație, sunt blocate în același loc, Comisia juridică de la Camera Deputaților, după ce anterior au fost adoptate de Senat. Surse poltiice din Coaliție au precizat pentru „Adevărul” că unda verde pentru adoptarea sau amendarea lor nu e dată de liderii partidelor.
Proiectul pentru cotele de gen (pe filieră PNL, dar semnat de parlamentari din PSD, UDMR, USR), așteaptă raport de zece luni. Pentru a fi asigurată cota de 33%, înscrierea unei persoane în lista pentru Camera Deputaților, respectiv Senat, se face prin „alternarea unei persoane de un gen cu alte două persoane de gen opus, până la epuizarea listei”.
Un al doilea proiect, este cel asumat de Gabriela Firea și Marcel Ciolacu. Mai precis, impunerea unui procent de minimum 30% femei pe liste la locale, însă fără vreo indicație unde să fie puse pe liste. O a doua prevedere este cea legată de minimum 30% femei în consiliile de administrație și consiliile de supraveghere ale companiilor de stat. Acest ultim proiect mai recent pus în dezbatere la Cameră, adică de aproape o lună. Și la acesta e depășit termenul de depunere a raportului.