Legea suveranităţii, un proiect cu prevederi controversate, depus în Parlament. Cine a semnat iniţiativa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Şoşoacă este printre persoanele care au semnat proiectul de legeFOTO Inquam Photos / George Călin
Diana Şoşoacă este printre persoanele care au semnat proiectul de legeFOTO Inquam Photos / George Călin

Proiectul de lege privind „protejarea interesului superior şi suveran al poporului şi al cetăţeanului român” a fost depus în Parlament de mai mulţi aleşi AUR şi doi deputaţi PSD. Printre prevederi sunt abrogarea legii referitoare la măsurile de combatere a pandemiei, interzicerea reclamelor la medicamente sau pedepsirea celor care folosesc un dispozitiv de „accesare sau manipulare a activităţii neuronale”

Proiectul de lege este semnat de 15 aleşi AUR, trei neafiliaţi (printre care şi Diana Şoşoacă), doi de la PSD (Dumitru Coarnă şi Sebastian Ghiţă) şi un fost liberal. Iniţiativa, concepută de avocatul Dan Chitic (o persoană promovată intens de presa de stat rusă, cum este Sputnik), are numeroase prevederi controversate. 

În primul rând, are loc abrogarea Legii 55 privind  unele măsuri de prevenire şi combatere a pandemiei, nu mai e permisă  publicitate la medicamente la TV, ci doar din uşă în uşă. Iniţiatorii susţin că nicio persoană nu trebuie discriminată dacă nu acceptă un tratament sau folosirea unui dispozitiv medical, aluzie la vaccinul împotriva Sars-Cov-2, iar vaccinurile nu mai pot fi comercializate sau folosite dacă nu există „studii clinice complete”

Copiii de până la 18 ani sunt apăraţi de orice material care promovează „abaterea de la identitatea sexuală biologică, reasignarea de gen şi homosexualitatea”.

De asemenea, se pedepseşte deţinerea unui „dispozitiv al cărui scop este accesarea sau manipularea activităţii neuronale” precum şi ”orice intervenţie asupra conexiunilor neuronale sau intruziune la nivelul creierului, într-un mod invaziv sau neinvaziv, în lipsa consimţământului scris”.

Iniţiatorii interzic ştergerea sau cenzurarea postărilor, informaţiilor şi imaginilor sau datelor personale şi blocarea conturilor personale pe reţelele de socializare, la fel ca şi exportul de masă lemnoasă, pentru care cei vinovaţi riscă pedeapsă de la 7 la 20 de ani de închisoare.

Iniţial, PSD a avut mai mulţi aleşi care au semnat iniţiativa, apoi au renunţat la cererea lui Alfred Simonis, liderul de grup de la Camera Deputaţilor. „Nu e poziţia partidului sau a grupului parlamentar de la Camera Deputaţilor. În afară de Dumitru Coarnă şi Daniell Ghiţă, toţi ceilalţi colegi şi-au retras semnătura, la recomandarea mea.  Domnii Coarnă şi Ghiţă au oboceiul să semneze ce vor, cum vor. Noi avem în interior o cutumă de consultare a colegilor înainte să depunem sau să semnăm proiecte. M-aş feri să fac precizări suplimentare despre cei doi, dar probabil vom avea o discuţie la grup şi în partid”, a precizat Simonis pentru „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite