Legea privind statutul asistentului de judecător, constituțională

0
Publicat:

Curtea Constituţională a României a respins, ca neîntemeiată, sesizarea USR şi Forţa Dreptei în legătură cu legea care instituie poziţia de asistent al judecătorului, fiind explicat faptul că noua categorie bugetară are rolul de a sprijini magistratul, nu ia decizii în locul acestuia.

Instituția condusă de Marian Enache dă unde verde legii FOTO CCR
Instituția condusă de Marian Enache dă unde verde legii FOTO CCR

În ședința din data de 24 octombrie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de 56 de deputați (42 aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și 14 neafiliați) şi a constatat că Legea privind statutul asistentului judecătorului este constituțională în raport cu criticile formulate”, arată CCR, potrivit unui comunicat de presă. 

„În esență, Curtea a reținut că rolul asistentului judecătorului este acela de a-l sprijini pe judecător în realizarea competențelor sale și nu de a-l înlocui pe acesta. Astfel, indiferent de sarcinile atribuite, asistentul lucrează sub îndrumarea judecătorului, fiind supervizat de către acesta, judecătorului revenindu-i responsabilitatea deplină în luarea deciziei. Prin urmare, Curtea a constatat că legea criticată respectă întru totul exigențele constituționale ce decurg din dispozițiile art.1 alin.(3)-(5), ale art.21, ale art.124 și art.126 din Legea fundamentală, raportat și la prevederile art.6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, mai arată explicația dată de CCR.

Ce invocau cei care se opuneau legii

În sesizarea depusă de Opoziție era precizat că propunerea legislativă adoptată de Parlament introduce în mecanismul de înfăptuire a justiţiei o poziţie asimilată în mod impropriu statutului de magistrat, care nu este prevăzută de Constituţie, dar care are influenţă asupra hotărârilor pe care judecătorul ar urma să le adopte.

Conform sursei citate, este „neclară” limita până la care judecătorul poate delega din sarcinile sale către asistent în ceea ce priveşte redactarea proiectelor hotărârilor judecătoreşti, în condiţiile în care atributul exclusiv al deciziei trebuie să aparţină judecătorului sau completului de judecată.

Potrivit legii, asistenţii judecătorului vor funcţiona la curţile de apel, la tribunale, la tribunale specializate, precum şi la judecătoriile din municipiul Bucureşti şi la cele care îşi au sediul în reşedinţele de judeţ.

Angajații pe această poziţie ar trebui să degreveze o parte biocratică a activității judecătorilor. Asistenții sunt selectați pe baza unui concurs și postul este adresat persoanelor care sunt licențiate în Drept.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite