Klaus Iohannis: Alegerile vor fi pe 6 decembrie. Cu cât sunt mai repede introduse restricţiile, cu atât mai repede îşi pot produce efectele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a susţint, miercuri, o conferinţă de presă, în  cea mai neagră zi a bilanţului de COVID-19 - aproape 3.000 de cazuri în 24 de ore. Şeful statului a subliniat că alegerile parlamentare nu vor fi amânate şi că restricţiile recomandate de specialişti trebuie impuse de fiecare dată cât mai repede.

Klaus Iohannis: România a cunoscut în ultima săptămână cea mai mare creştere a numărului de infectări. Avem cifre îngrijorătoare. Sunt trei indicatori care trag un puternic semnal de alarmă, de care trebuie toţi să ţinem cont. Tendinţa e una de creştere accelerată a infectărilor. În acest contest măsurile de restrucţie sunt inevitabile. Cu cât sunt mai repede introduse, cu atât mai repede îşi pot produce efectele. Situaţia e complicată şi în celelalte state europene.

Lunile care vor urma nu vor fi uşoare. Vreau să îi asigur pe medici şi pe personaluk medical că sunt alături de ei şi împreună vom face faţă crizei. E o luptă în care avem cu toţii o mare responsabilitate. Nu ne permitem reîntoarcerea la normalitate. Cu cât creşte mai mult numărul de îndepărtăm de acest moment aşteptăm. Ne aflăm din nou într-un moment critic. Vrem să mergem pe un drum care duce la o explozie de cazuri şi supraaglomerare a spitalelor? E un drum care aduce multă suferinţă. Sau alegem să avem viaţă socialp, locuri de muncă. etc. Trebuie să respectăm regulile. 

Oricâte măsuri ar implementa autorităţile, ele îşi pierd din eficienţă, dacă unii dintre semeni refuză să participe la efortul colectiv. Dragi români, virusul care ne-a bulversat existenţa ia vieţi. 

De ce de aproape trei luni numărul de teste efectuate e constant? E o incapacitate administrativă?

Dacă ne uităm pe date numărul de testări creşte de la o săptămână la alta. E o dublă problemă. Nu doar aparatele cu care se testează sunt poate încă insuficiente, personalul calificat nu poate fi inventat peste noapte. 

Au fost luate măsuri restrictive, dar sunt probleme economice. Ce strategie aveţi pe termen lung?

Strategia e clară şi am spus-o. Autortăţile voracţional local şi regional. S-a introdus de către experţi acea scală care ne spune dacă să se ia măsuri sau nu. Avem în continuare situaţii diferite în localităţile din România. 

Săptămâna trecută aveam 2000 de cazuri şi dvs aţi vorbit mai multe de temele electorale. Consideraţi că dvs şi Guvernul aţi făcut suficient?

Sănătatea e ameninţată de coronavirus, politica românească e ameninţată de PSD. După alegeri e evident că această creştere a numărului de bolnavi ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni. E clar că abordarea politică e una, abordarea publică e una aplicată, care se bazează pe experţi. Nu se poate aştepta nimeni ca Guvernul, singur, să stăpânească epidemia. PSD a ţinut în Parlament câteva săptămâni o lege care trebuia să fie adoptată urgent. 

Experţii consideră că riscul e mare şi trebui îngrădite evenimentele culturale. Multe festivaluri au găsit forme online de manifestare. 

În contestul cazurilor de azi, consideraţi oportună organziarea alegerilor parlamentare? 

O democraţie nu funcţionează fără alegeri. Am pledat pentru alegerile locale şi am văzut că a funcţionat rezonabil de bine. E clar că dacă numărul de cazuri creşte, campania se va desfăşura în condiţii mai speciale. Nu putem continua fără un Parlament fără puteri depline. CU cât să le amânăm? Cu trei luni. Nu cred că cineva îşi imaginează că situaţia epidemiologică va fi mai bună la sfârşitul acestei ierni. Putem face campanie mai mult online decât fizic. La locale organziarea a fost bună. Au fost circuite bune, Lucrurile au bine gândite. 

Cum apreciaţi prestaţia CNA?

În CNA sunt unele persoane foarte calificate, independente, care îşi fac treaba bine. ştim că CNA e constituit pe vot politic. Reflectă majorităţile din Parlament, adică mai mulţi PSD-işti. Părerea mea e că pentru CNA trebuie găsită altă formulă. Sunt persoane competente, independente, dar CNA putea să facă o treabă mai bună. 

Se poate vorbi de o stare de urgenţă?

S-au luat deciziile bune. O pandemie nu e o alegere politică, ci o catastrofă care a venit peste noi. Trebuie să trăim până găsim soluţiie pentru un vaccin sau tratament. Noi trebuie să fim responsabili şi să respectăm regulile. Va mai dura, nu e iminentă finalizarea pandemiei. 

Problema e că aceste servicii secrete au pierdut din atribuţii din cauza unor decizii ale CCR (2016, 2018, 2020). Ele au pierdut dreptul ca informaţia culeasă să fie folosite ca probe în dosare. În procesul de scriere găsiţi soluţii ca să redaţi serviciilor dreptul de a utiliza informaţiile drept probe. E o problemă?

Nu intenţionez să am iniţiativp şi am să dau serviciilor atribuţii în ceea ce privelte urmărirea penală. Serviciile secrete sau speciale nu au ce căuta în acest domeniu. Ele se ocupă de problemele lor, iar dacă sesizează posibile fapte penale, fără să furnizeze probe. Nu intenţioneaz să modific sau să solicit modificarea în sensul revenirii la situaţia anterioară. 

A apărut un proiect de lege care prevede amânarea alegerilor, proiect pe care PSD spune că îl va susţine. Dacă ajunge legea la dvs o blocaţi sau vă gândiţi să le amânaţi?

Alegerile vor fi pe 6 decembrie. Sunt proclamate, stabilite. Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege. Data alegerilor trebuie să se stabilească ca un mandat să se termine, iar altul să înceapă. Oricât lege ar propune unii parlamentari, aceste lucruri nu pot fi separate.

Ar fif ost excelent ca discuţia să fi fost acum un an. Parlamentul poate stabili prin lege anumite lucruri, dar că nu acum. Temporizarea nu a fost bună. Dacă Parlamentul ar fi fost de bună-credinţă, dar PSD nu e de bună-credinţă, putea spune asta. 

Numărul ridicat de coronavirus are legătură cu alegerile?

Nu cred că are legătură cu alegerile locale, ci poate că are legătură cu unele petreceri făcute după ele. Unii de la aceste petreceri, din entuziasm au uitat că nu suntem în normalitate, ci în pandemie.

Care e, de fapt, populaţia Bucureştiului? Informaţiile sunt contradictorii

O să aflu cu exactitate şi vă transmit prin Biroul de presă. 

Pe lângă lipsa locurilor la terapie intensivă, mai e şi problema personalului. Medicii se plâng de epuizare şi refuză să fie detaşaţi. are România nr necesar de medici de terapie intensivă?

Acum situaţia nu e încă critică, dar e îngrijorătoare. În România sunt peste 1000 de locuri pentru pacienţi Covid. Medici avem atâţia ct avem. Avem medici buni.

Prefectul a spus că dacă depăşim rata de 3 la mia de locuitori urmează măsuri extreme. Urmează noi restricţii, inclusiv restrângerea libertăţii de circulaţie?

Sănătatea e pe primul loc. O să ţinem cont de părerea experţilor. Cred că toate măsurile trebuie să fie proporţionale cu incidenţa bolii. Nu vreau să ajungem la situaţia în care nu mai e permisă deplasarea între localităţi. 

Aţi fost în situaţia de a interacţiona cu politicieni suspecţi de Covid 19. De câte ori aţi fost în situaţia de a vă testa şi dacă există vreun protocol în cazul în care vă îmbolnăviţi?

Nu m-am testat. Medicii nu mi-au recomandat să fac testul. Eu respect măsurile. Pericolul scade foarte, foarte multe. Eu cred în măsuri. Aţi văzut pozele de la întâlniri. Mereu e distanţă, purtăm masca. Pericolul nu există, e redus la zero. În Consiliul european se poate vedea din poze că toate lumea purta măşti. 

Există acest protocol?

Există!

Italia, de exemplu, la 2600 de cazuri a luat decizia de a impune obligativitatea purtării măştii peste tot. Măsuri similare sunt în Spania, Turcia. Consideraţi că în România ar trebui să se impună obligativitatea purtării măştii peste tot?

Avem şi noi localităţi unde masca e obligatorie peste tot. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite