Kelemen Hunor: „Există o creştere economică spectaculoasă, dar  pe termen lung nu este sustenabilă o creştere de 13%”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor / FOTO Inquam Photos
Kelemen Hunor / FOTO Inquam Photos

Viceprim-ministrul Kelemen Hunor consideră că creşterea economică de două cifre înregistrată de România în ultimele luni nu este sustenabilă pe termen lung, el apreciind că „o revenire bună” a economiei s-ar reflecta într-o creştere economică de 6-6,7 procente. Kelemen consideră că importantă este reducerea deficitului bugetar.

Important este să nu depăşim 7,2% la deficit. Nu vom depăşi. Există o creştere economică spectaculoasă, dar depinde la ce ne raportăm. Dacă ne raportăm la anul trecut, exact când era cel mai rău, atunci este spectaculos. Oricum nu este, pe termen lung, sustenabilă o creştere de 13%, cum am avut noi în această perioadă scurtă, dar important este că lucrurile se mişcă. Şi dacă noi ne vom aşeza la 6 – 6,5 – 6,7 la sfârşitul anului creştere economică, eu cred că este o revenire sustenabilă şi o revenire bună. Deci, vor fi resurse bugetare, nu asta este problema, problema este să încercăm să reducem deficitul, că am plecat de 10 virgulă ceva spre 11 şi încet-încet trebuie să ne apropiem, în termen de trei ani, la 3%”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la Digi 24. 

În ceea ce priveşte taxele constituite la bugetul de stat, vicepremierul consideră că "nu este o colectare spectaculoasă, dar e mai bună decât anul trecut şi se va îmbunătăţi”. 

Kelemen Hunor consideră că execuţia bugetară poate fi "un element”, dar nu "un criteriu unic” cu privire la performanţele deţinătorilor portofoliilor guvernamentale. 

El a dat exemplul interdependenţei dintre Ministerul Mediului, care are în subordine Fondul de Mediu şi autorităţile locale, dar şi al ministerelor nou create, cum ar fi cel al Economiei şi cel al Energiei, care au avut nevoie de timp pentru a începe să funcţioneze.

Kelemen Hunor a mai declarat că formaţiunea politică pe care o conduce nu are nicio problemă” în a lucra cu oricare dintre candidaţii pentru preşedinţia PNL.

„Nu am nicio problemă. Noi am spus, când am venit în această coaliţie, că anumite decizii din partidele din coaliţie trebuie respectate. O decizie a fost să fie Florin Cîţu nominalizat pentru funcţia de prim ministru, noi am spus că ok, cu toate că nu am lucrat cu Florin Cîţu înainte, fiindcă nu era în politică, dar într-o coaliţie permanent faci compromisuri, din toate părţile”, a declarat Kelemen Hunor, marţi seară, la Digi 24. 

El a amintit că, exceptând scurte perioade de timp, România a fost condusă de coaliţii politice şi „e foarte bine că e aşa, fiindcă există totuşi un echilibru din acest punct de vedere”.

Kelemen Hunor consideră că lupta internă din PNL „este treaba lor internă, dar e bine să se termine cât mai repede, competiţia lor internă".

„În Guvern nu se simte, în activitatea Guvernului, ceea ce se întâmplă în PNL. În coaliţie, sigur, mai apar discuţii, dar nu despre ce se întâmplă în PNL. (...) actul de guvernare nu este afectat de această competiţie”, a susţinut vicepremierul Kelemen Hunor. 

Liderul UDMR a precizat că nu ar participa nici la guvernare, nici la acţiuni parlamentare comune cu Alianţa pentru Unirea Românilor, formaţiune care pare a creşte în preferinţele electoratului, conform unor sondaje de opinie. 

„Suntem în 2021, până în 2024 s-ar putea să se schimbe puţin lucrurile în funcţie de performanţa Guvernului în bine sau în rău, asta nu ştim, dar în acest moment, orice sondaj este un instrument, un indicativ important, dar nu trebuie nici să te bucuri, nici să leşini, nici să-ţi tai venele. Trebuie să fii conştient că, dacă ai făcut treaba serios, responsabil şi cu rezultate, dacă nu faci anumite lucruri, vei fi apreciat la un moment dat, când va veni momentul”, a adăugat liderul UDMR.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite