Kelemen Hunor, despre modificarea Constituţiei: Preşedintele să fie ales de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor FOTO: Inquam Photos
Kelemen Hunor FOTO: Inquam Photos

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că, în contextul în care formarea unei majorităţi cu PSD şi PNL va asigura numărul necesar de voturi în Parlament, ar putea fi modificată Constituţia ţării. Liderul Uniunii Maghiare a transmis că îşi doreşte o republică parlamentară, în care preşedintele să fie ales în Parlament.

Kelemen Hunor susţine că majoritatea statelor UE funcţionează pe sistemul republicii parlamentare.

„Noi nu suntem nici sistem prezidenţial, nici republică Parlamentară. În UE sunt 17 state din 27 cu regimuri parlamentare. Marea majoritate a statelor membre din UE funcţionează pe republică parlamentară. Asta înseamnă că preşedintele este ales de Parlament. Sigur, atribuţiile preşedintelui nu trebuie luate. Poate să rămână cu aceleaşi atribuţii, poţi să dai atribuţii în plus, poţi să iei atribuţii, nu asta e problema. Putem să mergem spre republică parlamentară, poţi să mergi şi spre republică prezidenţială. Noi din '90 susţinem republică parlamentară. Nu este o noutate. Şi în 2003 am susţinut această idee”, a explicat liderul UDMR, la Digi24.

Kelemen Hunor consideră că Parlamentul ar trebui să aibă mai multă putere. 

„Eu cred că Parlamentul trebuie să aibă putere mai multă, executivul, care este controlat de Parlament şi preşedintele trebuie să fie un mediator eficient. Ideea este să fie ales de Parlament. S-ar putea să câştige cineva jumătate plus unu şi nu trebuie să negociezi (n.red numirea preşedintelui). Asta ar înseamnă o mobilizare mult mai mare la alegerile parlamentare, fiindcă există şi o altă miză şi poţi să faci coaliţii funcţionale pentru o perioadă mult mai lungă”, a declarat acesta, conform sursei citate.

Liderul Uniunii Maghiare a transmis că a avut deja o discuţie pe această temă cu reprezentanţii celorlalte două formaţiuni, PSD şi PNL, şi a precizat că există deschidere pentru modificarea Constituţiei: „Nu mi s-a părut în discuţiile cu PSD şi PNL că poziţiile nu pot fi apropiate”.

În ceea ce priveşte Senatul, Kelemen Hunor susţine că senatorii ar trebui să fie aleşi fie uninominal, fie ca reprezentaţi ai regiunilor cu atribuţii diferite.

„Senatul trebuie să fie ales pe o altă logică. Uninominal sau reprezentanţii judeţelor/regiunilor şi cu atribuţii foarte diferite. În acest moment avem prima cameră sesizată, cameră decizională, dar toate proiectele de lege se plimbă prin ambele camere. Senatul trebuie să rămână cu atribuţiile legate de controlul anumitor instituţii, de politica externă, de securitate, de apărare”, a declarat Kelemen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite