Jocuri de culise în PNL pentru Ministerul Cercetării şi Digitalizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabin Sărmaş şi Marcel Boloş FOTO Inquam Photos
Sabin Sărmaş şi Marcel Boloş FOTO Inquam Photos

Liderii PNL pregătesc mutarea lui Marcel Boloş la Ministerul Proiectelor Europene, în timp ce la Digitalizare prima şansă o are un liberal susţinut de PNL Cluj, fără prea multă experienţă politică, dar cunoscător al domeniului.

Conducerea PNL negociază în aceste zile reîmpărţirea funcţiilor la nivel guvernamental, în urma demisiei lui Dan Vîlceanu de la şefia Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi a iminentei treceri a lui Marcel Boloş, acum titular la Cercetare şi Digitalizare, la portofoliul responsabil de fondurile europene. Dacă în privinţa MIPE toate grupările din PNL au bătut palma pentru acceptarea lui Boloş, care a mai condus instituţia în perioada Guvernului Orban, pentru Cercetare şi Digitalizare au fost discuţii intense în spatele uşilor închise în ultima săptămână.

Iar negocierile au loc pentru că fiecare tabără vrea să aibă reprezentant în Executiv. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, prima şansă pentru Cercetare şi Digitalizare o are Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei de tehnologia informaţiei (IT) din Camera Deputaţilor, ales de Cluj la primul mandat. Sărmaş a fost şi preşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României în perioada în care la Palatul Victoria era Ludovic Orban. De altfel, Sărmaş a şi fost în echipa Orban la Congresul PNL din 2021, la un moment dat vizând o funcţie de conducere, cursă din care s-a retras până la urmă.

Sabin Sărmaş are legături de rudenie şi cu un ministru din Guvernul Ciucă, care însă este în PSD, adică Vasile Dîncu, ministrul Apărării. „El e rudă cu mama mea, verişor de gradul al treilea sau ceva de genul ăsta. Nici vorbă că aş fi eu nepotul lui, cum se tot vehiculează. Practic, a copilărit cu mama, ei sunt nişte verişori îndepărtaţi, e un decalaj de generaţie acolo”, preciza Sărmaş în ianuarie 2020, într-un interviu pentru PressOne. Înainte de a fi numit în funcţii politice, Sărmaş a lucrat în IT mai mulţi ani.

Sprijinul lui Sărmaş pentru portofoliul Cercetării şi Digitalizării vine însă de la organizaţia PNL Cluj, controlată de Emil Boc, dar are şi susţinere pe filiera Lucian Bode, în prezent persoană de mare încredere a lui Nicolae Ciucă. De altfel, Bode urmează să facă pasul de la secretar general interimar la secretar general al PNL, adică omul care se ocupă de relaţia cu filialele şi care ţine evidenţa ocupării funcţiilor la centru.

Ceilalţi pretendenţi

Însă pe lângă Sabin Sărmaş, PNL mai are şi alte variante, însă cu şanse reduse. O alternativă este Raluca Turcan, şefa organizaţiei Sibiu, aflată în dizgraţie în perioada Cîţu. Argumentul numirii lui Turcan ar fi componenta de Cercetare, şefa PNL Sibiu fiind multă vreme responsabilă în PNL de problematica educaţiei şi cercetării. Un alt lider PNL bine ancorat în echipa Ciucă e Robert Sighiartău, cel care a fost principalul responsabil de organizarea în timp rapid a unui Congres pentru alegerea lui Ciucă. Însă Sighiartău e tras în jos de CV, fiind greu de explicat de ce e promovat pentru asemenea funcţie.

Nu în ultimul rând, în interiorul PNL au fost discuţii despre un tehnocrat apropiat de partid, cum e cazul lui Sorin Costreie, prorector la Universitatea din Bucureşti. Marea problemă este că PNL ar ajunge deja la al treilea ministru fără carnet de partid, după Bogdan Aurescu şi Marcel Boloş. Iar liderii PNL vor garanţii că li se deschid uşile în momentul în care merg să discute diferite probleme cu miniştrii lor. 

Deciziile, după sărbători

Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că vor încerca să discute cu Nicolae Ciucă tranşarea numirilor de la cele două ministere în următoarele zile, însă şansele cele mai mari sunt ca decizia să fie luată imediat după Paşte. De altfel, liderii PNL mai trebuie să stabilească o numire foarte importantă, cea a persoanei susţinute pentru Curtea Constituţională, însă şedinţa decisivă ar urma să aibă loc tot după sărbători.

Portofoliul, unul cu cântec

Ministerul Cercetării şi Digitalizării a fost unul dintre cele mai problematice portofolii pentru liberali. În primul rând, primele tensiuni interne au fost în noiembrie 2021, când pentru funcţie a fost preferat Florin Roman, un liberal susţinut de o organizaţie puternică, PNL Alba, dar fără vreo legătură cu domeniul. Roman şi-a dat demisia după doar trei săptămâni, după ce a scris în CV că este licenţiat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, dar instituţia de învăţământ a infirmat. De asemenea, acesta a susţinut că a scris o carte care, de fapt, era un articol. De asemenea, lucrarea de masterat prezenta suspiciuni de plagiat. După Roman, Florin Cîţu a vrut să-şi impună un apropiat, dar, în urma unei revolte în partid, a acceptat varianta Marcel Boloş, o persoană pe care nu o voia în noul Executiv.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite