Secretarul de Stat Antony Blinken, primit de Klaus Iohannis la Palatul Victoria. Ce au discutat cei doi oficiali

0
0

Președintele României l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe secretarul de stat al SUA, aflat în vizită în România, în contextul participării la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO și al aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și SUA.

Primirea secretarului de stat SUA la Palatul Cotroceni FOTO: Presidency
Primirea secretarului de stat SUA la Palatul Cotroceni FOTO: Presidency

„Președintele Klaus Iohannis și Secretarul de Stat Antony Blinken au apreciat dinamica pozitivă actuală a relațiilor bilaterale și au reiterat angajamentul pentru dezvoltarea și aprofundarea, în continuare, a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale.  Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii substanțial cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale și umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina și, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a punctat în timpul discuției cu secretarul de stat american „aprecierea pentru rolul asumat de Președintele SUA, Joseph R. Biden, și de Administrația de la Washington pentru asigurarea unității în cadrul comunității transatlantice și realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici și globali în vederea gestionării situației de securitate din vecinătatea țării noastre, cu impact asupra securității euroatlantice”.

De asemenea, președintele României a mulțumit pentru suplimentarea prezenței militare americane în România, în scopul  consolidării posturii de descurajare pe Flancul Estic al Alianței.

„Președintele României a evocat caracterul istoric al deciziilor luate de aliați la Summitul de la Madrid și a apreciat necesitatea implementării imediate și cuprinzătoare, reuniunea ministerială de la București fiind un pas important în pregătirea unor decizii suplimentare cu privire la consolidarea posturii de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră, la viitorul Summit de la Vilnius”, indică sursa citată.

Cei doi oficiali au discutat și despre continuarea sprijinului aliaților pentru Ucraina, ocazie cu care secretarul de stat american a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente și multidimensionale ale României.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ocazie cu care a evocat impactul substanțial al conflictului din Ucraina și a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România în domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic. De asemenea, a fost abordat subiectul crizei energetice actuale, context în care a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în sectorul energetic, în special a celor din domeniul nuclear civil, care vor permite României să fie un furnizor de securitate energetică în regiune”, arată Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis și Antony Blinken au „reiterat interesul comun de a lucra împreună pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește accederea României în programul Visa Waiver”.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri