Iohannis, mesaj de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii: Veritabile exemple de curaj, demnitate şi loialitate faţă de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii. Şeful statului i-a omagiat pe miitarii care „şi-au îndeplinit cu devotament misiunile încredinţate”, amintindu-i pe românii care şi-au pierdut viaţa în Afganistan şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Este o zi cu o semnificaţie particulară pentru ţara noastră, pentru că în urmă cu 18 ani, pe 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie primul militar român în teatrul de operaţii din Afganistan, sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi.

Aducem astăzi un pios omagiu celor care au făcut sacrificiul suprem în teatrele de operaţii sub faldurile tricolorului românesc. Le mulţumim, totodată, tuturor veteranilor care continuă să-şi desfăşoare activitatea în rândurile personalului activ, în rezervă sau în retragere. Veteranii reprezintă veritabile exemple de curaj, demnitate, patriotism şi loialitate faţă de ţară şi valorile naţionale.

Profesionalismul deosebit al militarilor români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii este remarcat şi apreciat de aliaţii şi partenerii noştri”, a transmis preşedintele ţării, conform Administraţiei Prezidenţiale. 

Şeful statului a mai afirmat că participarea României la misiuni multinaţionale a facilitat aderarea ţării la Uniunea Europeană şi NATO şi a ajutat la încheierea unor parteneriate strategice în domeniul securităţii.

„Anul acesta, Alianţa Nord-Atlantică şi-a încheiat cea mai solicitantă operaţie din ultimii ani, desfăşurată pe parcursul a 19 ani, misiunea Resolute Support din Teatrul de Operaţii Afganistan. Onorăm astăzi şi sacrificiul celor 27 de militari români care şi-au pierdut viaţa, al celor 227 militari care au fost răniţi şi suntem cu gândul la familiile îndurerate.

Totodată, datorăm respectul nostru veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial care şi-au dat viaţa din dragoste de ţară, precum şi militarilor care, în ultimii ani, au participat la misiuni sub egida NATO, a Uniunii Europene, a ONU sau de coaliţie în afara teritoriului naţional.

Mulţumesc tuturor militarilor care, în prezent, execută misiuni internaţionale în diferite teatre de operaţii şi zone de conflict. Profesionalismul pe care îl dovediţi contribuie la consolidarea profilului ţării noastre în cadrul NATO şi al parteneriatelor din care România face parte. Dragi veterani din teatrele de operaţii, vă asigurăm de respectul şi recunoştinţa noastră şi suntem, de asemenea, recunoscători familiilor pentru eforturile remarcabile de a vă sprijini în îndeplinirea misiunilor încredinţate”, se mai arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite