Iohannis, la primirea Premiului Carol al IV-lea: UE a găsit hotărârea de a vorbi pe o singură voce. Împreună cu aliaţii transatlantici apărăm valorile comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis a declarat, la ceremonia de primire a Premiului Carol al IV-lea, că statele din Uniunea Europeană au arătat că pot fi unite pentru a face faţă actualelor provocări, mai ales efectelor războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Mai mult, şeful statului a salutat sprijinul primit de la partenerii transatlantici.

„Acest premiu mă onorează în mod deosebit şi îl primesc în numele cetăţenilor români, care mi-au acordat două mandate ca preşedinte. Ceremonia de azi are o dublă semnificaţie, pentru că aniversăm trei decenii de la semnarea Tratatului dintre România şi Germania (...)Acest tratat stă la baza unei îndelungate şi fructuoase cooperări. Una dintre cele mai importante valori şi un pilon al comunităţii europene este pacea. Prin războiul declanşat în Ucraina, Rusia ataca principiile care stau la baza temeliei europene”, a afirmat Klaus Iohannis. 

„Suntem aici ca să reafirmăm cu tărie că UE este unită în jurul valorilor fondatoare în care România şi românii cred cu tărie: libertate, stat de drept, solidaritate, cooperare şi respect reciproc (...) Germanii sudeţi cunosc foarte bine lecţiile învăţate din istorie şi ştiu că dialogul şi înţelegerea reciprocă constituie bazele unei dezvoltări armonioase. pentru noi, persoanele aparţinând minorităţilor naţionale reprezintă un bogăţie a patrimoniului şi valorilor. Păstrarea identităţii, prin promovarea şi protejarea minorităţilor, reprezintă o constantă a priorităţilor politice ale statului român din 1990 încoace”, a completat Iohannis.  

„Acum, când securitatea europeană e pusă la grea încercare, noi am găsit hotărârea de a vorbi pe o singură voce. Împreună cu aliaţii transatlantici apărăm valorile comune. Doar o UE puternică angajată şi influentă poate contribui la rezolvarea problemelor actuale: de securitate, energetice sau alimentare”, a mai precizat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, sâmbătă, Premiul European Carol al IV-lea al Asociaţiei Germanilor Sudeţi pentru anul 2020, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Hof, în Germania.

La eveniment a participat şi Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe. „România şi românii primesc, în acest fel, recunoaşterea şi aprecierea binemeritate la nivel internaţional pentru atitudinea lor constantă pro-europeană şi sprijinul ferm pentru valorile europene”, a transmis şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, care a făcut parte din delegaţia condusă de preşedinte, afirmând că este onorat să fie prezent la acest moment. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite