Iohannis: Încercarea PSD de a se folosi de necazul acestor doi foşti deţinuţi politic pentru a-şi legitima asaltul la Justiţie a fost jalnică VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia PSD pentru consultările cu preşedintele Klaus Iohannis a fost formată din deputatul Eugen Nicolicea şi doi foşti deţinuţi politic, închişi la Penitenciarul Aiud. Însă unul dintre cei doi „disidenţi“, Ioan Muntean, e infractor de drept comun recidivist, care a în anii ’80 a atacat un grănicer şi i-a luat pistolul mitralieră şi muniţia. Munteau i-a cerut preşedintelui să-l revoce pe procurorul general Augustin Lazăr. Iohannis a răspuns.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis, după consultări

  • Am avut o discuţie cu delegaţia PSD despre modificările legilor Justiţiei. Nu e o surpiză pentru nimeni că părerile lor sunt diferite de părerile mele. Jusitţia a ajuns în situaţia în care este acum din vina PSD. PSD dă un asalt la adresa Justţiei constant, intens, de la începutul mandautlui. PSD este vinovat că despre Justiţie se discută foarte mutl în termeni de îngrijorare şi preocupare. Românii se tem că PSD va subjuga politic Justiţia românească. PSD este vinovat că România nu s-a dezvoltat mai mult, mai bine. 
  • Am discutat foarte pe scurt şi despre referendum. Am reiterat aşteptările mele în ceea ce priveşte acţiunea Parlamentului. Aşatept un rsăpuns cât se poate de rapid şi pozitiv la scrisoarea mea de consultare. Este nevoie de refrendum şi vom avea referendum pe 26 mai. 
  • Din delegaţia PSD au făcut parte şi doi foşti deţinuţi politic. Mi-am făcut timp şi i-am ascultat pe cei doi. Am auzit două poveşti de viaţă cutremurătoare. Torţionarii comunişti trebuie să fie traşi la răspundere şi să suporte consecinţele legii pentru faptele lor. Dar încercarea PSD de a se folosi de necăzul acestor doi foşti deţinuţi pentru a-şi legitima asaltul la Justiţie e o încercare jalnică. Nu-mi imaginez că cineva care a fost nedreptăţit în perioada comunistă îşi doreşte altceva decât o Justiţie independentă şi dreaptă. 
  • ALDE nu a paticipat la discuţii, nu este interest de un dialog cu preşdintele României, ALDE nu este interest de problema Justiţiei din România. 

UPDATE Ioan Muntean, după consultări: Augustin Lazar m-a amânat ( liberarea condiţionată - n.r.) de două ori. Mi-a dat 10 zile de izolare pentru că am calomniat organele puterii. Am cerut domnului preşedinte să semneze decretul pentru revocare şi mi-a spus că o să vadă“.  Augustin Lazăr, actualul procuror general, a făcut parte în anii 80 din comisia de liberări condiţionate a penitenciarului Aiud. 

Marin Iancu: „Am fost deţinut politic. Am primit 10 ani, apoi am rămas la 5. Am executat 5 ani, 3 luni şi 12 zile. Am fost amânat de patru ori nejustificat. Lazăr e lipsit de cultul umanităţii“.

  • Ioan Muntean şi Marian Iancu au propus şi o întrebare pentru referendumul pe Justiţie: La 30 de ani de la Revoluţie, persoane care pot fi catalogate drept torţionari pot să ocupe funcţii de conducere  importante, inclusiv cea de  procuror general?

UPDATE Preşedintele Iohannis a discutat separat cu cei doi foşti deţinuţi politici care l-au însoţit pe Eugen Nicolicea la consultări.

UPDATE Klaus Iohannis, către cei doi deţinuţi politic: „Mă bucur că v-au trimis pe dumneavoastră“. 

"Revenim cu detalii privind aşa-zisele consultări de la Palatul Cotroceni referitoare la situaţia din justiţie şi vă reamintim, de asemenea, delegaţia Partidului Social Democrat: Domnul Eugen Nicolicea – Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Domnul Marin Iancu – Fost deţinut politic, Domnul Ioan Muntean – Fost deţinut politic", anunţă PSD.

Imagine indisponibilă

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Conform PSD, Marin Iancu a fost deţinut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani şi patru luni şi, deşi îndeplinea condiţiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci preşedinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiţionată.

"Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Şi de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deţinutul politic şi-a ispăşit integral pedeapsa, deşi îndeplinea condiţiile legale pentru a putea fi eliberat. După ce şi-a ispăşit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împuşcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă", spun social-democraţii.

Imagine indisponibilă

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ioan Muntean, de asemenea, a fost deţinut politic la penitenciarul din Aiud, Secţia 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deţinuţi politici extrem de periculoşi pentru statul comunist PCR, timp de şapte ani, iar Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea, susţine PSD.

"După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire şi l-a băgat zece zile la izolare", afirmă PSD. "Cei doi eroi încarceraţi au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiţi ani din viaţă, ani petrecuţi în iadul condus de Lazăr”, conchid social-democraţii.

Imagine indisponibilă

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ioan Muntean, omul care a acordat un interviu la Antena 3 în care a afirmat că ar fi fost abuzat de procurorul Augustin Lazăr în timpul detenţiei din anii '80, a fost de fapt condamnat pentru tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În cadrul emisiunii de la televiziunea de ştiri, bărbatul a fost prezentat drept un erou, fost deţinut politic.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite