Iohannis, discuţii cu Trump şi Macron la reuniunea NATO: Le-am urat bun venit şi i-am asigurat de tot sprijinul. România şi-a atins obiectivele şi la acest summit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis, discuţii cu Trump şi Macron la reuniunea NATO FOTO presidency.ro
Iohannis, discuţii cu Trump şi Macron la reuniunea NATO FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a purtat, joi, la Bruxelles, scurte discuţii cu noul preşedinte al SUA, Donald Trump, şi cu noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, afirmând că le-a urat acestora bun venit în cadrul NATO şi i-a asigurat de tot sprijinul său şi al României.

"Din punct de vedere politic, reuniunea de azi a fost prima întâlnire la nivel înalt a Alianţei la care a participat noul preşedinte al SUA şi noul preşedinte al Franţei. Le-am adresat un bun venit călduros la NATO şi i-am asigurat de tot sprijinul meu şi am României, care are parteneriate strategice solide cu ambele ţări", a spus preşedintele Iohannis, la finalul reuniunii.

Şeful statului a subliniat că, la finalul întâlnirii, se poate spune că Alianţa rămâne aceeaşi organizaţie relevantă, puternică şi, mai ales, unită.

"Am salutat la reuniune reiterarea fermă de către preşedintele Trump a angajamentelui SUA pentru Alianţă, pentru apărarea colectivă şi pentru consolidarea Flancului estic, inclusiv prin foarte recente propunere de creştere a finanţării iniţiativei de reasigurare europeană pentru 2018, de la 3,4 miliarde, cât a fost până acum, la 4,8 miliarde de dolari", a adăugat Iohannis.

Preşedintele a purtat scurte discuţii cu preşedintele SUA, Donald Trump, şi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la sosirea la reuniunea NATO.În cadrul mini-summitului, Iohannis a avut şi o întâlnire bilaterală cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Ce a spus Iohannis după summitul NATO

  • Reuniunea Şefilor de Stat şi de Guvern ai statelor membre NATO la care am participat azi, chiar dacă nu a fost un Summit NATO obişnuit, a avut o semnificaţie politică deosebită. Din punct de vedere politic, Reuniunea de azi a fost prima întâlnire la nivel înalt a Alianţei la care au participat noul Preşedinte al Statelor Unite ale Americii şi noul Preşedinte al Franţei. Le-am adresat un bun venit călduros la NATO şi i-am asigurat de tot sprijinul meu şi al României, care are parteneriate strategice solide cu ambele ţări.
  •  După discuţiile de astăzi, NATO rămâne aceeaşi organizaţie relevantă, puternică şi, mai ales, unită. Am salutat, la Reuniune, reiterarea fermă, de către Preşedintele Trump, a angajamentului SUA pentru Alianţă, pentru apărarea colectivă şi consolidarea Flancului Estic, inclusiv prin foarte recenta propunere de creştere a finanţării Iniţiativei de Reasigurare Europeană, în 2018, de la 3,4 miliarde, cât a fost până acum, la 4,8 miliarde dolari.
  • De asemenea, am subliniat importanţa unei relaţii transatlantice solide. În sprijinul acesteia, o decizie importantă a statelor membre a privit împărţirea mai judicioasă a responsabilităţilor, prin stimularea creşterii bugetului pentru apărare al fiecărui Aliat. Faptul că România a alocat deja 2% din PIB pentru apărare este foarte apreciat de Aliaţii noştri. Însă, o repet, este esenţială cheltuirea acestor sume potrivit scopului lor, ceea ce depinde de Guvern.
  • În mod concret, astăzi s-a decis dezvoltarea unor planuri naţionale, pe 3 componente, pentru fiecare ţară în parte, sigur, care vor permite, pe baza unor raportări anuale, o monitorizare riguroasă a paşilor fiecărui stat membru pentru atingerea acestui obiectiv:

(1). Angajamente de creştere a alocărilor pentru apărare, pentru atingerea ţintei de 2% din PIB, din care cel puţin 20% pentru investiţii în echipamente şi cercetare-dezvoltare;
(2). Angajamente de investiţii în capabilităţi moderne pentru îndeplinirea ţintelor asumate la nivelul NATO;
(3). Angajamente privind contribuţiile naţionale la operaţii, misiuni, precum şi alte activităţi.

  • Totodată, Aliaţii au convenit că NATO trebuie să fie mai activă în combaterea terorismului. Am subliniat contribuţia României în Afganistan, unde suntem al IV-lea contributor aliat. Am susţinut ferm creşterea rolului NATO în combaterea terorismului. S-a decis, în principal, ca NATO, ca organizaţie, să devină membru al Coaliţiei anti-Daesh, acordarea unei susţineri mai consistente Coaliţiei prin intermediul capabilităţilor AWACS ale aliaţilor, sprijin suplimentar pentru capacităţile de apărare ale partenerilor din vecinătatea sudică a NATO, precum şi alte măsuri incluse într-un plan de acţiune foarte consistent, inclus în documentul pe această temă pe care cu toţii l-am adoptat azi.
  • În concluzie, pot să spun că la această Reuniune, şi la această Reuniune, România şi-a atins obiectivele.
  • În marja Reuniunii am avut o întrevedere foarte bună cu Preşedintele Poloniei, întrevedere pe care vreau să o menţionez pe scurt, cu domnul Andrzej Duda, întâlnire în care am discutat despre Parteneriatul Strategic bilateral şi acţiunea noastră comună în cadrul Alianţei. Am convenit să acţionăm pentru abordarea mai coerentă a Flancului Estic, care trebuie întărit în continuare. Am abordat, sigur, şi stadiul dislocării „încrucişate” a trupelor române şi polone care, aşa cum am stabilit anul trecut, participă pe teritoriul celeilalte ţări la prezenţa înaintată pe Flancul Estic.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite