Iohannis, despre tentativa de fraudare a alegerilor: Inadmisibil. Politicieni retrograzi. Colaborările dintre PNL şi PSD sunt excluse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o conferinţă de presă miercuri la Palatul Cotroceni, de la ora 18.00, transmite Administraţia Prezidenţială. Şeful statului are o întrevedere cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, iar tema principală este corectarea legilor justiţiei.

Klaus Iohanni: Am avut azi o întâlnire de lucru cu Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu. Am vorbit despre corectarea legilor Justiţiei. După cum probabil că amintiţi am insistat încă de acum cîteva luni să se lucreze insistent la minister. Doar printr-un dialog transparent şi extins se pot repara acele prevederi toxice. În ultimii ani în România s-a vorbit mult despre justiţie. Intervenţiile legislative brutale ale PSD în pedioada 2017-2019 au fost extrem de criticate. Modificările aduse de PSD făcute fără consultare, cu ignorarea partenerilor de dialog nu au avut o justificare reală. Efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt pesedist asupra justiţiei. Unul concentrat şi bine pus la punct. 

Cu toţii ştim care a fost reacţia societăţii civile şi a organismelor europene. Printr-un efort comun s-a evitat îngenuncherea sistemului de justiţie şi subordonarea sa politicului. De la proteste, sesizări făcut la CCR, Comisia de la Veneţia, până la demersurile instanţelor care au sesizat Curtea de Justiţie Europeană. Toate aceste acţiuni au determinat evitarea acelui pericol. Aceste lucruri nu sunt însă suficiente. România are multe restanţe. Recomandările MCV, Comisia de la Veneţia. Ele trebuie implementate şi votate de un parlament responsabil. Actuala majoritatea pesedistă a dovedit că orice proiect bine intenţionat poate fi distrus.

Va fi nevoie de o altă majoritate democratică şi legitimă rezultată în urma alegerilor parlamentare. Proiectele normative au rolul de a pune pe fundamente corecte mecanisme de funcţionare a justiţiei. Această contra-reformă nu doar că a bulversat sistemul de justiţie. 

Am spus în repetate rânduri. O justiţie corectă şi egalitatea în faţa legii sunt pilonţii esenţiali unei democraţii autentice. Românii au dovedit că sunt ataşaţi statului de drept. Întâlnirea de azi îmi reconfirmă încrederea Guvernului de a face tot ce ţine de el, chiar şi în aceste condiţii, ca sistemul de Justiţie să funcţioneze optim. E nevoie de legi bune, dialog. Pentru a crea o reală schimbare pe termen lung, toate aceste deziderate nu pot fi sprijinite conjunctural doar de un partid sau altul. Dimpotrivă, astfel de deziderate trebuie să fie permanente, asumate de toţi factorii decizionali. Despre asta sunt şi alegerila parlamentare din decembrie. Un pas a fost făcut. Rezultatul alegerilor de duminică au arătat că cetăţenii doresc administraţii eficiente. În decembrie trebuie să continuăm acest drum. Majoritatea nocivă din Parlament poate fi sancţionată doar prin vot. E inadmisibil ca în 2020 să avem discuţii aprinse despre fraudarea votului. Este inadmisibil ca practici tocice folosite în trecut, continuă să fie folosite de politicieni retrograzi care nu înţeleg că minciuna şi dezinformarea nu mai sunt tolerate de români. 

Vreau să fac şi câteva referiri la situaţia epidemiologică. Opinia specialiştilor este că în Europa un al doilea val al pandemiei este iminent. Cele mai multe ţări de pe continent înregisrează zilnic cifre mai mult decât îngrijorătoare. E imperativ să facem toate eforturile pentru a inversa acest trend ascendent. În acest moment prioritar e ca sistemul sanitar să nu fie copleşit de un număr semnificativ de bolnavi. Aşadar, dragi români, respectaţi cu rigoare regulile. Fiţi prudenţi. Evitaţi aglomeraţiile şi deplasările inutile.

Consideraţi că PNL a avut puncte slabe la aceste alegeri?

Aceste alegeri au fost câştigate de PNL. E prima dată în istoria post-decembristă când PSD pierde alegerile locale. Această victorie a PNL e şi una simbolică. E prima dată după Revoluţie când un partid de dreapta câştigă net alegerile locale din România. Însă sigur, niciun partid nu e perfect. Au fost realizări notabile, dar întotdeauna lucrurile pot fi făcute mai bine. Au fost situaţii unde din păcate rezultatele au fost departe de aşteptări.

În declaraţia dvs de luni apreciaţi că alegerile s-au desfăşurat fără probleme majore. Asistăm în ultimele două zile de acuzaţii de fraudă de la toate partidele, inclusiv PNL. Vă menţineţi evaluarea de luni? Ce lecţii sunt de luat pentru procesele electorale viitoare?
Rămân la opinia mea. Procesul electoral a decurs peste aşteptări de bine. Comisiile electorale au lucrat mult, şi-au dat silinţa. Însă se pare că după vot, unii indivizi au încercat să fraudeze alegerile. Este pur şi simplu inacceptabil. Aceste proceduri trebuie net îmbunătăţite. Dacă se constată că pesediştii au încercat să fraudeze rezultatele votului, atunci e clar că electoratul va sancţiona drastic acest comportament. Autorităţile trebuie să verifice la sânge cine, cum şi din ce partid a reuşit sau nu a reuşit să fraudeze rezultatul acestor alegeri. Dincolo de aceste aspecte, este foarte clar că există proceduri folosite de anumite candidaţi pentru a se pune în scenă. Cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere.

Astăzi s-a înregistrat un nou record negatic de cazuri de coronavirus. În Capitală spitalele au rămas fără locuri libere. Care sunt măsurile pe care urmează să le ia autorităţile astfel încât să fie limitată răspândirea virusului? Vor fi noi restricţii?
În primul rând repet, măsurile care trebuie luate sunt cele individuale, simple, clare. Mască, distanţă, igienă. Dar se vede că există persoane care nu intenţionează să respecte toate normele. Nu-mi doresc să reintroducem restricţii. E evident că dacă numărul infectărilor creşte e posibil să se reintroducă anumite restricţii. Am vorbit azi şi cu premierul despre aceste chestiuni şi cu premierul şi cu ministrul Sănătăţii. Chiar la ora asta există o videoconferinţă cu prefecţii pentru a stabili ce măsuri şi unde trebuie luate. Dacă lumea nu e atentă iar numărul de infectări creşte, acolo unde incidenţa e mare, e posibil să se introducă restricţii. Local, regional, acolo unde graful de infectare e prea mare.

Credeţi că un primar care îşi începe sub acuzaţiile de fraudă are legitimitate?
Un primar are legitimitate prin votul popular. Sunt convins că toate aceste acuzaţii vor fi clarificate de autorităţi.

Azi a fost o şedinţă a BP PNL şi s-a decis ca alianţele să se facă cu USR şi PMP. S-au interzis alianţele cu PSD. Însă sunt lideri care susţin că există localităţi mici în care e mai fezabilă majoritatea cu PSD. Sunteţi la fel de ferm împotriva unei colaborări de orice fel în teritoriu cu PSD?
Consider că PNL este forţa politică care poate să bată PSD-ul şi să schimbe modul în care se face politică în România. Acest lucru e văzut la fel şi în PNL. Din acest motiv colaborările cu PSD sunt excluse. PSD e promotorul politicii toxice pe care o vedem şi în Parlament.

De câte ori v-aţi testat de COVID-19?
Nu m-am testat pentru că nu am fost în contact cu nicio persoană bolnavă. Testările se fac atunci când există o bănuială că ar fi o posibilă contaminare. Port masca, respect distanţa, nu doar în conferinţele de presă ci şi în oricare altă întâlnire.

Aţi vorbit mai devreme despre importanţa alegerilor parlamentare. De Paşte aţi recomandat românilor să stea acasă. Pentru alegerile locale le-aţi recomandat românilor să iasă în număr cât mai mare la vot. Pentru decembrie când vor avea loc alegerile parlamentare ce le recomandaţi românilor?
Le recomand tuturor să respecte toate măsurile, mai ales cele simple pe care le tot repet. Trebuie să recunoaştem, evoluţia este fluidă. Avem prea puţine informaţii încă iar oamenii de ştiinţă, experţii, cercetează cum se evaluează situaţia pandemiei, cum poate fi tratată, prevenită şamd. Trebuie să recunoaşteă însă că acum la finalul anului ştim mai multe lucruri despre pandemie decât am ştiut la Paşte. Acum, experţii spun că alegerile sun posibile dacă respectăm toate normele prescrise. Până atunci mai este mult. Dacă totul merge bine, putem avea alegeri parlamentare, cum am avut alegeri locale, sper fără circul aferent privind numărarea voturilor. În ce privesc sărbătorile de iarnă, nu cred că virusul va dispărea până atunci. Aşa că recomand românilor să planifice sărbătorile astfel încât să se întâlnrească cu relativ puţină lume, mască, distanţă. Şi Crăciunul se poate sărbători cu precauţie.

PNL a câştigat alegerile locale însă cum explicaţi că după patru ani de luptă politică cu PSD, tot PSD a câştigat cei mai mulţi primari, cei mai mulţi preşedinţi de CJ
Schimbările în politică, în administraţia locală, nu se produc foarte rapid. Oamenii au observat în multe localităţi că există alternative viabile. Aşa se explică că prima oară de la Revoluţie încoace un partid de dreapta a câştigat alegerile locale. Însă PSD are încă un număr mare de votanţi. Dacă eu sau cineva din PNL critică PSD pe bună dreptate, atunci noi criticăm PSD, nu alegătorii. Fiecare român are dreptul să aleagă pe cine doreşte. Nu există alegători buni sau alegători răi. Există alegători români. 

Aţi menţionat ceva mai devreme reaţia societăţii civila la asaltul la justiţie. Recent a fost lansată o petiţie în care societatea civilă îşi arată îngrijorarea că DNA se preocupă de fapte mai mărunte. Dacă pe vremea Laurei Codruţa Kovesi vedeam miniştri sau oameni importanţi de afaceri anchetaţi, acum vedem mită în pizza. Mai e lupta împotriva corupţiei o prioritate?

Pentru mine lupta anticorupţie e extrem de importantă. Nu am de gând să-mi schimb abordarea. Ce am prezentat azi în deschiderea conferinţei de presă poate să arate că nu doar acest aspect mă interesează, ci întreaga Justiţie din care face parte lupta anti-corupţie. Au fost mai multe iniţiative în ultima vreme pentur a reporni în forţa lupta împotriva corupţiei. Toate acestea trebuie repornite. Să fim foarte sinceri. Acest asalt brutal PSD a stopat într-un fel nu numai actul de Justiţie. De ce credeţi că PSD s-a străduit să pună cizma pe gâtul Justiţiei? A vrut să oprească lupta împotriva corupţiei. N-a reuşit, însă a încetinit-o. Acum lupta trebuie reimpulsonată. La asta lucrăm acum.

CCR a decis să respingă sesizarea dvs şi să dea drept Parlamentului să stabilească data alegerilor Parlamentare. Există acum o discuţie pentru o amânare.

Nu văd oportună o amânare a alegerilor parlamentare. E o încercare jalnică a unor politicieni de a mai prinde câteva luni de diurnă. Ultimlu termen rezonabil din punct de vedere al mandatului este 6 decembrie. Sper foarte mult ca procedurile care sunt în curs să ducă la validarea acestei date. Să stea până la Sfântul Aşteaptă?

Cum vedeţi însă decizia CCR? Ce se va întâmpla dacă Parlamentul amână data alegerilor parlamentare.

Eu nu comentez deciziile CCR: Până nu vedem motivarea, e dificil de evaluat ce se întâmplă în continuare.


Potrivit agendei, şeful statului are în întâlnire, la ora 14.00 şi cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Pe 26 august, preşedintele Iohannis afirma că Legile Justiţiei au fost „ciuntite” de PSD şi că social-democraţii au încercat să pună mână pe justiţie şi să o controleze politic, însă nu au reuşit, pentru că românii s-au exprimat la referendumul pe Justiţie.

Ministrul Justiţiei va avea la rândul său o conferinţă de presă miercuri, la ora 19.00, la sediul instituţiei în care va prezenta modificările propuse la Legile Justiţiei, respectiv Legea 303 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a anunţat Ministerul Justiţiei.

Preşedintele Iohannis susţine, de la începutul lunii august, săptămânal, în fiecare miercuri conferinţe de presă în care vorbeşte despre teme de actualitate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite