Iohannis, despre legile securităţii naţionale: De mine nu o să treacă nicio lege care conţine prevederi care nu respectă principiile de bază după care vrem să funcţionăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Călin
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că de el nu va trece nicio lege care conţine prevederi care nu respectă principiile de bază după care funcţionează o democraţie, referindu-se la proiectele privind legile securităţii naţionale.

„Nu preşedintele elaborează legi, nici măcar nu are drept de iniţiativă legislativă preşedintele, aşa că pot să vă spun că eu nu le-am elaborat. Mai departe, cine a lucrat pe ele o să vă spună iniţiatorii atunci când prezintă legile respective. Însă interesul pentru a avea legi solide, moderne în domeniul securităţii naţionale nu este un interes ca a apărut în această primăvară, este un interes care a apărut de ani de zile şi eu am solicitat încă din primul mandat ca echipe de specialişti să lucreze pe aceste legi fiindcă unele dintre ele sunt de-a dreptul anacronice dacă ne gândim doar la legea de organizare a SIE care nici măcar nu este compatibilă cu Constituţia în anumite articole. Este clar că nu putem să funcţioneze în secolul XXl cu legi ale securităţii naţionale făcute în 91-92. Cum vor arăta legile în final, vom vedea”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a menţionat că legile securităţii naţionale nu au intrat încă în circuitul legislativ.  „Cert este că s-a început pe nişte drafturi care au fost elaborate de specialişti în domeniu, aşa mi s-a adus mie la cunoştinţă, dar ele nici măcar nu au intrat în circuitul legislativ. Când intră în circuitul legislativ, politicienii se vor putea exprima şi când ajung la mine o să mă exprim şi mai clar şi vă garantez că aceste legi ajung de două ori la mine, o dată în CSAT, după care pentru promulgare sau altă procedură. În acest moment, de mine nu o să treacă nicio lege care conţine prevederi care nu respectă principiile de bază după care vrem să funcţionăm”, a explicat Iohannis.

De asemenea, şeful statului a precizat că îşi menţine părerea că nu a fost în regulă că au apărut în spaţiul public drafturile legilor securităţii naţionale.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite