Intrarea României în Schengen încinge spiritele între partidele Puterii și Opoziției din țară
0Membrii USR și REPER din grupul Renew al Parlamentului European solicită întâlniri cu premierul şi parlamentarii Olandei pentru a lămuri rezervele asupra aderării României în Schengen. În același timp, PSD acuză delegația română a Renew de sabotaj.

Delegaţiile USR şi REPER din Parlamentul European au trimis, sâmbătă, două scrisori comune către premierul Olandei, Mark Rutte, şi Camera Reprezentanţilor din Parlamentul olandez prin care cer o întâlnire cu şeful guvernului şi o discuţie cu comisia de afaceri europene pe subiectul accesului României la Schengen, potrivit Agerpres.
Solicitarea delegației române a Renews vine n urma moţiunii adoptate în 20 octombrie de parlamentarii olandezi pe tema aderării României şi Bulgariei în Schengen.
„Partidul politic pe care îl reprezentaţi şi Coaliţia pe care o conduceţi au o responsabilitate în faţa poporului olandez, dar în egală măsură în faţa românilor şi a restului cetăţenilor europeni. Deciziile legate de Schengen nu ar trebui să fie conduse doar de agendele naţionale, ci de o perspectivă mai largă şi de o analiză atentă a efectelor acestora faţă de toţi europenii. Ne oferim să facem tot ce ne stă în putere pentru o decizie pozitivă a guvernului olandez în vederea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen", se arată în scrisoarea transmisă de eurodeputaţii USR şi REPER premierul Rutte, potrivit sursei citate.
Europarlamentarii români au mai precizat: „citind Moţiunea dumneavoastră, suntem convinşi că un schimb de opinii mai direct asupra evoluţiilor din ţara noastră va răspunde întrebărilor dumneavoastră referitoare la implementarea legislaţiei UE şi a acquis-ului Schengen de către România. Aţi îndreptat aceste întrebări către guvernul dumneavoastră, dar considerăm că, în calitate de legiuitori, ne putem ajuta reciproc pentru a ne asigura că guvernele noastre ţin seama în mod corespunzător de toate perspectivele şi, prin urmare, iau deciziile corecte pentru poporul olandez, respectiv pentru poporul român”.
Eurodeputaţii USR şi REPER au mai precizat că sunt angajaţi ferm în aderarea României la spaţiul Schengen, deși au susţinut activ reforme în domeniul justiţiei şi luptei anticorupţie şi au sancţionat activ derapajele interne pe aceste teme. „Orice probleme mai există încă în România pot fi ajustate prin controalele şi echilibrele din societatea şi instituţiile româneşti sau prin noile instrumente adoptate la nivelul UE care examinează şi condiţionează un performanţa statului de drept al statului membru”, mai arată sursa citată.
Scrisorile au fost semnate de europarlamentarii români: Dragoş Tudorache - şeful Delegaţiei REPER - Renew Europe, Dacian Cioloş, Dragos Pîslaru, Ramona Strugariu, Alin Mituţa - REPER, precum şi Vlad Botoş - şeful Delegaţiei USR - Renew Europe, Vlad Gheorghe, Nicolae Ştefănuţă - USR.
PSD acuză Opoziția din România că pune bețe în roate aderării la Schengen
După ce Parlamamentul din Olanda a adoptat o decizie împotriva votului pentru Aderarea României la Schengen, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a dat vina pe USR, pentru opoziția politică a familiei din care face parte.
„Pe de altă parte, USR-ului ar trebui să-i fie rușine că se află într-o familie politică europeană cu partide care își bat joc de demnitatea românilor. Dacă ar fi patrioți, ar face orice gest politic semnificativ care să arate că sunt solidari cu interesele României, nu doar cu ale grupului Renew, din care fac parte. Poate chiar ar trebui să se suspende sau să părăsească grupul Renew, pentru a pune presiune pe cei care ne tratează cu aroganță și superficialitate”, a precizat secretarul general al PSD.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat indignat de votul din Parlamentul olandez și de modul cum se comportă guvernul condus de Mark Rutte.