Iliescu, reacție după moartea Reginei Elisabeta: Și-a făcut datoria fără ezitare

0
Publicat:

Ion Iliescu, fost președinte al României, a transmis condoleanțe familiei regale britanice după moartea Reginei Elisabeta a II-a, monarh pe care l-a cunoscut și cu care a discutat și personal.

Ion Iliescu și Regina Elisabeta au discutat în 2004 FOTO Blog Ion Iliescu
Ion Iliescu și Regina Elisabeta au discutat în 2004 FOTO Blog Ion Iliescu

Fostul președinte al României vine cu un mesaj și după moartea Reginei Elisabeta, în care amintește atât importanța acesteia, cât și detalii personale. „Încetarea din viață a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a marchează sfârșitul unei epoci istorice, plină de schimbări, în care Marea Britanie a avut de jucat un rol de primă mână. Victoria Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, la care Regina a participat direct, ca toată generația din care a făcut parte, a fost începutul unor reforme economice și sociale ce au influențat atât continentul european, cât și întreaga lume. Și-a făcut datoria care-i revenea în sistemul politic britanic, fără ezitare, și fără să se lase purtată de convingerile sale personale, oricât de greu i-a fost asta, în momente delicate din viață. A fost o personalitate puternică, și complexă, dincolo de imaginea care ni se prezintă, ca de obicei, în astfel de momente”, a precizat Ion Iliescu, pe blogul personal. 

Fostul șef de stat a vorbit de relațiile între România și Marea Britanie, inclusiv contribuția Londrei pentru aderarea la NATO și UE. „Relațiile României cu Marea Britanie au fost neașteptat de corecte, în această lungă domnie a Reginei Elisabeta a II-a. Marea Britanie a fost un partener activ în efortul de industrializare și de modernizare a economiei României, a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale și tehnice. A contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE și la NATO. Marea Britanie este o destinație predilectă pentru români, în ciuda ieșirii țării din UE”, a completat Ion Iliescu. 

„O personalitate puternică”

Fostul lider de la Palatul Cotroceni a vorbit și despre discuția personală cu Regina Elisabeta a II-a, din 2004. „Am avut ocazia să o cunosc și să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, și cu simțul umorului. Și care nu a uitat o clipă de interesele țării al cărui șef de stat era! Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat și marea noastră balerina Alina Cojocaru”, a mai afirmat Iliescu. 

Marea Britanie a pierdut, într-un moment delicat pentru Occident, și pentru democrație, ca sistem politic, un lider, și un liant al solidarității naționale, iar România un prieten și un reper.  Transmit condoleanțele mele familiei îndoliate și întregul meu sprijin în aceste momente dureroase. Dumnezeu s-o odihnească!”, conchide Ion Iliescu.

Ion lliescu, în vârstă de 92 de ani, a fost timp de zece ani președintele României, având mandate între 1990-1992, 1992-1996 și 2000-2004. A fost primul șef de stat după căderea comunismului, un politician care a avut legături strânse și cu fostul regim, însă care în ultimii ani înainte de revoluție era în dizgrația cuplului Ceaușescu. Iliescu a fost și cel care a condus fie direct, fie din umbră, PSD, în primul decen după Revoluția din 1989.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri