Haos la OSCE, în urma blocajului decizional creat de Rusia

0
Publicat:

OSCE nu a reuşit la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre să ajungă la o declaraţie sau la un acord care să reflecte condamnarea Rusiei pentru agresiunea contra Ucrainei, potrivit Agerpres.

Reuniunea OSCE FOTO EPA-EFE
Reuniunea OSCE FOTO EPA-EFE

În pofida condamnării generale a Rusiei pentru lansarea acestui război, reprezentanţii statelor OSCE nu au găsit modalităţile de a pune în practică cele două propuneri supuse dezbaterii, respectiv cererea Ucrainei ca Rusia să fie exclusă din această organizaţie pentru a debloca luarea deciziilor prin consens şi crearea unui tribunal special pentru judecarea crimelor de război comise în Ucraina, scrie Agerpres

Potrivit sursei citate, statutul OSCE pur şi simplu nu prevede posibilitatea ca un stat membru să poată fi exclus. 

Ministrul de externe nord-macedonean, Bujar Osmani, a cărui ţară va prelua de la Polonia preşedinţia în exerciţiu a OSCE, a recunoscut că „nu există bază legală pentru excluderea vreunui membru şi ar fi nevoie de un consens pentru schimbarea regulii care impune consensul”.

De altfel, în ceea ce privește crearea unui tribunal special însărcinat cu documentarea, judecarea şi condamnarea autorilor crimelor de război în Ucraina, este o propunere care - aşa cum a admis şi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell - necesită mai întâi o dezbatere în cadrul UE şi ulterior de asemenea în cadrul ONU.

''Trebuie să găsim soluţii care să permită menţinerea organizaţiei în activitate”, a concluzionat la finalul reuniunii ministrul polonez de externe Zbigniew Rau. „Ideea fundamentală a funcţionării organizaţiei a fost încălcată însăşi de agresiunea rusă contra Ucrainei'', a adăugat preşedintele în exerciţiu al OSCE.

Rusia a blocat reînnoirea misiunii permanente a OSCE în Ucraina, blocând de asemenea și adoptarea bugetului şi nominalizarea organelor executive ale organizaţiei, pentru a „instala haosul şi paralizia” în funcţionarea ei, a spus şeful diplomaţiei poloneze.

Privind propunerea asupra tribunalului special, el a subliniat că, deşi „majoritatea membrilor (OSCE) sunt favorabili trimiterii autorilor crimelor (de război) în banca acuzaţilor”, este totuşi necesară „găsirea unei soluţii legale”.

Majoritatea participanţilor la Consiliul Ministerial al OSCE au admis astfel ''provocarea fără precedent'' cu care se confruntă această organizaţie, creată în contextul Războiului Rece cu obiectivul la acea vreme de a aşeza la aceeaşi masă ţărilor care riscau să ajungă în pragul conflictului armat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite