Guvernul va trimite miercuri, la Strasbourg, noua listă cu propunerile pentru judecător CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Motoc rămâne pe lista cu propuneri pentru funcţai de judecător CEDO, deşi a primit aviz negativ din partea Parlamentului.
Iulia Motoc rămâne pe lista cu propuneri pentru funcţai de judecător CEDO, deşi a primit aviz negativ din partea Parlamentului.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări vineri că memorandumul cu noua lista cu propunerile pentru judecător la CEDO va fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri şi, în aceeaşi zi, va fi trimisă la Strasbourg.

„Decizia Ministerului Justiţiei este de a înlocui acel candidat cu cel aflat pe lista suplimentară, domnul Panţîru, dacă nu mă înşel, era supleant. Miercuri adoptăm în şedinţa de Guvern cele trei nume. Probabil că vă gândiţi la doamna Motoc, domnul Panţîru şi mai era încă un profesor, dacă nu mă înşel de la Cluj. Cei trei pleacă miercuri spre Strasbourg. În ceea ce-l priveşte pe Panţîru, nu cred că vor exista niciun fel de obiecţiuni", a spus Ponta.

Ministerul Justiţiei a informat vineri, printr-un comunicat de presă, că a transmis Guvernului un memorandum cu propunerea de modificare a listei de candidaturi înaintată Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecător la CEDO.Bianca Guţan a fost înlocuită cu candidatul de rezervă, Tudor Panţîru.

„Decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experţi pentru evaluarea listei naţionale de propuneri pentru ocuparea funcţiei de judecător la CEDO cu privire la candidaţii propuşi de România. Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidaţi (Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu) îndeplinesc condiţiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenţie, în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Guţan) nu îndeplineşte aceste condiţii“, explică Ministerul Justiţiei, într-un comunicat.

Surse oficiale au declarat, pentru Mediafax, că motivul propunerii de înlocuire a Biancăi Guţan este legat de lipsa unei experienţe vaste în organizaţii internaţionale de apărarea drepturilor omului. 

Dintre cei trei judecători aflaţi pe lista pe care Guvernul a trimis-o iniţial la Strasbourg, Iulia Motoc era singura care a fost avizată negativ, în 26 iunie, de Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, declara la acea vreme că nu a fost vorba despre o decizie politică în ceea ce priveşte avizul negativ dat de comisiile de specialitate parlamentare Iuliei Motoc.

„În general, pe numiri pe persoane noi nu luăm decizii politice şi rămâne la latitudinea fiecăruia dintre parlamentari. Nu am avut o decizie politică, în această privinţă, a partidului. Pesemne că există nişte motive care au făcut ca o majoritate a parlamentarilor, nu doar dintr-un partid, să fie rezervaţi în legătură cu o anumită persoană", a afirmat Antonescu.

Cine sunt cei trei candidaţi ai României  

Iulia Motoc este judecător la CCR desemnat din partea Senatului la propunerea PDL şi profesor universitar la Universitatea Bucureşti.

A fost membru al Subcomisiei pentru Promovarea şi Protecţia Drepturilor Omului (2000- 2007) şi preşedinte (2000-2001), raportor special ONU pentru Republica Democratică Congo (2001-2004) şi reprezentant al României în Comitetul Consultativ pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale (1998-2004, 2008-2012). 

Tudor Panţîru este judecător la Curtea Constituţională a Republici Modova. Are la activ mai multe mandate de judecător internaţional: 1992-1996 (Ambasador, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la ONU); 1996-2001 (Judecător Internaţional, CEDO Strasbourg); 2001-2002 ( Expert Juridic, Consultant, Consiliul, Europei), 2002-2008 (Judecător Internaţional, Preşedinte de Tribunal, ONU).

Florin Streţeanu este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. Este doctor în drept penal şi a studiat dreptul comparat la Strasbourg la  Facultatea Internaţională de Drept 

În 16 decembrie 2013, va înceta mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite