Guvernul strânge cureaua, dar tot nu îngheaţă complet angajările la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Nicolae Ciucă şi vicepremierul Kelemen Hunor
Premierul Nicolae Ciucă şi vicepremierul Kelemen Hunor

Bugetele ministerele vor fi reduse cu 10% la viitoarea rectificare. În schimb, deşi s-a anunţat că se îngheaţă angajările la stat la 1 iulie, mai multe instituţii ale Executivului tot organizează concursuri.

Liderii Coaliţiei au convenit încă de marţi, într-o şedinţă cu uşile închise, ca fiecare minister să aibă bugetul redus cu 10%, astfel încât să se încadreze în unul dintre demersurile Puterii de a strânge cureaua, în condiţiile crizei energetice şi a celei generate de secetă, care cel mai probabil va afecta mai ales culturile de toamnă, potrivit informaţiilor „Adevărul”. Mai precis, cei 10% vor fi la toate ministerele tăiaţi de la capitolul „Bunuri şi servicii”, adică fondurile folosite pentru diferite cheltuieli interne. Din economiile făcute, o parte din bani ar urma să meargă către fermieri, care ar putea să primească mult mai devreme subvenţiile pe anul acesta, pentru a putea să mai salveze din ceea ce produc pe terenurile lor agricole.

De asemenea, surse din Coaliţie au precizat pentru „Adevărul” că în rectificarea aşteptată de la Adrian Câciu, termenul-limită fiind 5 august, e aşteptat şi un act normativ care să răspundă doleanţelor liderilor locali, în condiţiile în care structurile asociative ale unităţilor administrativ-teritoriale (Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Comunelor din România şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene) le-au transmis guvernanţilor problemele financiare cu care se confruntă: preţurile la energie, insuficiente resurse pentru salarii, dar mai ales oprirea investiţiilor (în special din creşterea accelerată a preţului materialelor de construcţii).

Una decid, alta fac

În pachetul de măsuri prin care se strângea cureaua, Guvernul a prins şi un act normativ prin care angajările la stat urmau să fie suspendate până la 31 decembrie 2022, cel mai devreme, fiind permise ocolirea Ordonanţei de Guvern doar în cazul completării personalului care lucrează pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Însă excepţia de la OUG a început, uşor-uşor, să devină regulă. În primul rând, Executivul a revenit însă asupra deciziei printr-o altă ordonanţă adoptată vineri, care permite organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor din Educaţie.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut mai multe precizări într-un comunicat de presă, susţinând că „nu se dă liber la angajări nejustificate”. „Dacă nu angajăm, cine ar intra la clasă începând cu 5 septembrie? Sau nu mai derulăm proces didactic?”, întreabă, retoric, ministrul. Cîmpeanu susţine, făcând referire la legile educaţiei prezentate recent, că pentru realizarea acestor reforme „resursa umană este esenţială”.

Ultimele zile, eficiente în pregătirea de noi concursuri

Şi unele ministere au mai strecurat concursuri, deşi posturile nu sunt neapărat în direcţia considerată ca excepţie. De exemplu, Ministerul Economiei, condus de Florin Spătaru, a scos la concurs nu mai puţin de 18 posturi, prin mai multe apeluri publicate pe site-ul instituţiei. Ultimul anunţ este din 18 iulie, pentru trei funcţii. Cu o apetenţă pentru concursuri pare să fie şi Ministerul Mediului, care în zilele de 15 iulie şi 18 iulie a scos pentru ocupare la concurs 18 funcţii, din care 13 au legătură cu implementarea PNRR, deci ar avea o oarecare justificare (PNRR fiind una dintre excepţiile pentru noi angajări).

Ministerul Familiei şi Tineretului a dat drumul la un concurs pentru funcţia de director general, grad II, pe 12 iulie. Alte şapte posturi fuseseră scoase la un concurs anunţat pe 1 iulie, deci tot după îngheţarea angajărilor la stat. Pe 1 iulie a lansat un concurs şi Ministerul Muncii, pentru o funcţie de consilier.

Ca şi cum n-ar exista OUG-ul de îngheţare a angajărilor, Ministerul Energiei a lansat marţi un concurs pentru o funcţie de consilier. „Adevărul” a arătat că şi în cazul Ministerului Transporturilor este încălcată promisiunea guvernanţilor privind oprirea angajărilor la stat. Pe pagina Guvernului au apărut trei anunţuri pentru organizarea unor concursuri de ocupare a posturilor, după data începând de la care sunt oprite angajările, fiind promovate în total 56 de posturi. Astfel, se caută angajaţi pentru direcţiile: Economică, Programe Europene şi Transport, Strategie şi Transport Multimodal, Autorizaţii de Construire Reglementări Tehnice şi Mediu, Reprezentare Instanţă, Serviciul Situaţii de Urgenţă, Transport Naval, Corpul de Control şi la Serviciul Audit Public Intern.

Mai multe posturi şi la INSP

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a fost reorganizat printr-o Hotărâre de Guvern adoptată miercuri de Executiv, numărul posturilor fiind crescut de la 477 la 540. Sunt înfiinţate două noi Centre Regionale de Sănătate Publică, structuri teritoriale fără personalitate juridică, la Craiova şi la Galaţi, pentru acoperirea regiunilor de dezvoltare Sud-Vest şi respectiv Sud-Est; Sunt precizate strucurile funcţionale din cadrul Centrelor Regionale de Sănătate Publică. De asemenea, e înfiinţat Laboratorul Naţional de Sănătate Publică, structură în cadrul INSP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite