Guvernul deschide, din nou, robinetul cu bani pentru autoritățile locale și instituțiile de cultură din teritoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unei rectificări bugetare, Guvernul a adoptat, joi, două hotărâri de Guvern în ceea ce privește noi alocări de fonduri pentru primării, CJ-uri sau instituții de cultură din teritoriu, fiind dați bani de la Fondul de rezervă.

Guvernul a dat în jur de 300 de milioane instituțiilor din teritoriu FOTO gov.ro
Guvernul a dat în jur de 300 de milioane instituțiilor din teritoriu FOTO gov.ro

Potrivit unei dintre Horătârile de Guvern se alocă 75 de milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata unor cheltuieli curente și de capital pentru 23 de județe și Municipiul București. Banii vor merge către 31 comune, 10 orașe, 15 municipii, 3 sectoare ale Municipiului București și 5 consilii județene.

Cele mai mari sume merg către Primăria Sectorului 3, Primăria Sectorului 4 și Primăria Sectorului 5, adică 10 milioane de lei. La primele două sunt edili foarte apropiați de premierul Marcel Ciolacu, iar la ultima este un primar care s-ar putea să aibă sprijinul PSD în campanie, deși nu e membru de partid.

5 milioane de lei au fost dați Primăriei Focșani și tot 5 milioane de lei comunei Studina, din județul Olt. Orașul Medgidia (Constanța) are o alocare de 3 milioane și2 milioane de lei a primit și municipiul Gherla (Cluj).

218 milioane către instituțiile de cultură

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a decis, în ședința de astăzi, alocarea sumei de 218.495.733,92 de lei pentru 68 de teatre, opere și filarmonici din 45 de localități, care funcționează în subordinea autorităților locale din 32 de județe.

Prin această măsură, venim în sprijinul unităților administrativ-teritoriale pentru care dezvoltarea infrastructurii culturale este foarte importantă, dar care nu au capacitatea financiară de a susține toate cheltuielile legate de asigurarea funcționării și de continuarea investițiilor”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veștea.

Suma reprezintă 2% din impozitul pe venit de la nivelul fiecărui județ, în perioada 1 august 2023-8 decembrie 2023, pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole din subordinea unităților administrativ-teritoriale solicitante din județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Fondurile au fost repartizate conform solicitărilor transmise către Ministerul Dezvoltării, până la termenul legal, de către unitățile administrativ-teritoriale în subordinea cărora funcționează instituții publice de spectacole.

Cea mai generoasă sumă va merge la Teatrul „Tamași Aron”, din Sfântu Gheorghe (10,9 milioane lei), din județul Covasna, Ateneul din Iași, cu 9 milioane de lei, apoi Filarmonica „Banatul” din Timișoara, cu 8,2 milioanei lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite