Grindeanu, despre graţiere: Ministrul Justiţiei să vină cu soluţia cea mai bună. Nu vreau să mă antepronunţ
0Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică seară, că nu ştie cu ce fel de propunere privind graţierea va veni ministrul Justiţiei, Florin Iordache, fiind în întregime responsabilitatea acestuia. De asemenea, liderul de la Palatul Victoria a precizat că graţierea e prevăzută în programul de guvernare deoarece Cabinetul său arată „respect pentru cetăţean“.
Principalele declaraţii ale premierul Sorin Grindeanu:
Despre Guvernul pe care îl conduce
Eu cred într-o ţară normală. Poate că lipsa unor caracterizări negative e datorată şi unui alt lucru. Că în această perioadă eu şi colegii mei din Guvern am preferat să nu ieşim prea mult în public. Am preferat să ne facem treaba bine. E un lucru de la care nu abdic. În perioada următoare vom ieşi să comunicăm mai mult pe buget şi pe măsurile care sunt parte a programului de guvernare. Noi avem ca scadenţar 43 de măsuri pe care trebuie să le adoptăm în primul trimestru. Am adoptat până acum 27, conform promisiunilor.
Noi am încercat ca toate măsurile gândite să se regăsească în bugetul pe 2017. De aceea, vă spun că s-a lucrat zi şi noapte pentru a prinde toate măsurile în bugetul pe 2017.
Despre protestele anti-PSD
Respect opiniile argumentate. E un drept legal să protestezi în România atât timp cât o faci paşnic şi nu dernanjezi pe alţii. E dreptul cetăţenilor să facă acest lucru. Am urmărit cu atenţie opiniile care au reieşit din aceste mitinguri. Multe din ele le pot cataloga ca având distorsiuni. De ce? A contat sursa sau modul în care au fost prezentate. Eu cred în libertatea de expresie. Nu cred însă în jigniri. De o perioadă de timp, în România argumentul tonalităţii e mai important ca argumentul în sine. Cum nu cred în agresivitatea pumnului, nu cred nici în tonalitatea argumentului. Nu mi se pare că argumentele însoţite de agresivitate verbală trebuie să primeze.
Sunt oameni veniţi în piaţă care nu au culoare politică. Însă, în urmă cu şase săptămâni am avut alegeri.
Despre prezenţa lui Klaus Iohannis la protestul de săptămân trecută
Pentru mine a fost o surpriză. Am încercat în această perioadă să am o relaţie instituţională corectă cu preşedintele. Poate, uneori, am lăsat de la mine pentru a fi dialog. Nu avem şi nu am venit pe picior de război. Vom pune în practică programul votat de oameni. Toate piedicile pe care unii vor să ni le pună le evităm şi le vom evita.
Despre bugetul pe 2017
Noi nu am cerut pentru buget altceva în afară de ceea ce s-a întâmplat anul trecut. În 9 decembrie anul trecut s-a ţinut şedinţa de Guvern fără aviz CSAT. În 10 decembrie a fost CSAT. Eu am sperat la un tratament egal, să pot să trimit spre Parlament bugetul. Le-am cerut tuturor membrilor Guvernului să meargă în Parlament să explice.
Am muncit zi şi noapte pentru buget. S-a lucrat intens. Am văzut că marţi o să fie şedinţă CSAT. Au trecut 4-5 zile în care se puteau trece nişte etape în Parlament. Vă spun cu toată fermitatea că ne vom susţine punctele de vedere şi nu vor fi schimbări.
Văzând desfăşurarea din ultima săptămână am început să fiu sceptic (n.r.-privind desfăşurarea şedinţei CSAT). Aştept să văd marţi şi să se intre pe desfăşurare normală în Parlament. Ultima dată am vorbit vineri, printr-un dialog telefonic, cu preşedintele.
Despre graţiere
Eu cred că trebuie să explicăm mai bine începuturile. Dacă ne uităm pe mesajele din piaţă se striga împotriva amnistiei şi graţierii. Despre amnistie nu cred că s-a vorbit niciodată, din câte am înţeles eu de la ministrul Justiţiei. Modalitatea în care vor fi adoptate graţierea şi modifcările la codurile penale sunt legale, fie că e vorba de ordonanţe de urgenţă, fie că e vorba de legi în Parlament sau asumarea răspunderii. Toate trei sunt forme legale.
Vizita domnului preşedinte la CEDO l-a făcut să privească lucrurile în altfel, nu politic. Vreau să spun că nu doar graţierea rezolvă problema. Graţierea trebuie însoţită de alte măsuri. Noi am prevăzut sume pentru dublarea alocaţiei pentru hrană (n.r.-pentru cei din penitenciare).
Ca să fiu cât se poate declar. Aştept de la Ministerul Justiţiei, pentru că acum nu-mi e clar ce propun. Să vină cu propunerea cea mai potrivită. Am văzut că nu trebuie să fim atenţi pe conţinut, ci pe proceduri. Mâine e o dezbatere publică. I-am cerut ministrului Justiţiei să-mi prezinte concluziile Ministerului Justiţiei pentru că vreau să ştiu poziţia titularului de filă. Asumat, vom alege soluţia cea mai bună. Ministerul Justiţiei are datoria să vină cu măsurile privind graţierea. Nu vreau să mă antepronunţ.
Referitor la amnistie. Sunt unele decizii ale CCR care sunt obligatorii şi care nu au fost puse în concordanţă cu codurile penale. Şi aici aştept cu clarificări de la ministrul Justiţiei. El are autonomie. În Parlament am spus că îmi doresc să trăiesc într-o ţară unde există un sistem judiciar normal, unde să se aplice legea, iar cetăţeanului să-i fie asigurate toate drepturile. La noi, în programul de guvernare există respectul faţă de cetăţean.
Despre 2% din buget pentru Apărare
Datele privind bugetul sunt publice. La discuţiile cu preşedintele i-am spus următorul lucru: îmi doresc ca mare parte din ceea ce înseamnă investiţii în Armată să se facă aici. Ce putem face pe armanent, să facem în ţară. Revin. Pe bugetul propus la noi e peste 2% direct, plus credite de angajament. DIn dialogul avut cu ministrul Apărării mi s-a spus că specificul investiţiilor din Armata nu e ca cel din alte domenii. Propunerea noastră iniţială a fost cea legată de 1,5-1,6% direct de la buget, iar 0,5 din credite. Acest 2% înseamnă foarte mult.
Există creşteri de buget la CSM, Ministeriul Public. Conform unei hotărâri a CCR anumite salarii trebuie mărite.
Despre bugetul serviciilor
Bugetul pentru SRI este cu aproximativ 9-10% mai mic decât cel de anul trecut. Dar e cu 29% mai mare decât cel din 2014 şi cu 44,5% decât cel din 2013. Au fost discuţii între Finanţe şi servicii şi s-a ajuns la acste sume. Noi ştim că tot ce înseamnă cheltuiri de funcţionare pentru instituţii sunt asigurate.
Bugetul Administraţiei Prezidenţiale e mai mic faţă de 2016, dar e mai mare faţă de cel din 2015 şi 2014. Tot ce s-a economisit de la instituţii a mers la Sănătate. Am dat 300 de milioane doar la Oncologie.
Despre referendumul propus de Iohannis
Deocamdată s-a trimis de la Cotroceni solicitărarea spre Parlament. Eu pot să vă spun că nu am nimic împotriva faţă de ceea ce se spune în acea întrebare. Dacă ne dorim continuarea luptei anticorupţie. Am văzut pe undeva că o să fie în jur de 20 de milioane de euro. Am văzut preocupări că la Interne e bugetul mai mic. Anul trecut au fost 2 rânduri de alegeri.
Despre vizita în Statele Unite ale Americii
Eu şi Liviu Dragnea am avut întâlniri, cum e cea cu Donald Trump şi nu numai. În acea seară au fost şi alţi oameni importanţi din administraţie, oameni importanţi din campania electorală. E important că am intrat în contact cu oameni care pot să se regăsească în admnistraţia americană, indiferent că am fost oficial sau neoficial. Urmează să vină şi alte contacte cu oameni din străinătate.