Gorghiu, după inaugurarea gazoductului Grecia-Bulgaria: România e independentă de gazele rusești

0
0
Publicat:

Șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu, a susținut că, odată cu lansarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria, statul român devine independent de gazul rusesc. 

Alina Gorghiu FOTO Facebook
Alina Gorghiu FOTO Facebook

„Vestea mult așteptată: România e independentă de gazele rusești! Începând de astăzi, interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia, prin care România va putea importa gaze din Azerbaidjan, este operațional. Iar prezența premierului PNL Nicolae Ciucă la evenimentul de lansare de la Sofia arată încă o dată că efortul guvernărilor liberale de a asigura independența energetică a României are ca bilanț rezultate”, a scris șefa interimară a Senatului pe Facebook

Gorghiu a mai explicat că „România face deja pași consistenți și către implementarea energiei din alte surse decât gazul”, iar „ponderea energiei din sursele regenerabile este în creștere”, existând „planuri pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”. „Împreună cu NuScale din SUA, se va dezvolta în țară tehnologia inovatoare a reactoarelor nucleare modulare de dimensiuni mici – SMR”, a mai susținut Gorghiu. 

Ciucă, la lansarea interconectorului Grecia-Bulgaria

Premierul a declarat, cu ocazia lansării interconectorului Grecia-Bulgaria, că România este pregătită să își asume rolul de partener de încredere privind securitatea energetică a Europei.

Premierul României a mai precizat în cadrul evenimentului, că, deşi este un moment de sărbătoare pentru realizatorii proiectului, autorităţile la nivel european trebuie să rămână realiste şi să conştientizeze că trebuie accelerate măsurile de diversificare a rutelor pentru alimentarea cu gaz, astfel încât Europa să scape de dependenţa de combustibilii fosili din Rusia.

Totodată, premierul a subliniat că „trebuie să continuăm să interacţionăm cu partenerii noştri în privinţa creşterii capacităţilor lor de producţie. De asemenea, trebuie să finalizăm ce avem de făcut în Europa în ceea ce priveşte interconectivitatea, pentru a ne asigura că avem toate mijloacele pentru a diversifica şi pentru a acţiona în solidaritate între ţările membre UE, dar şi cu vecinii noştri din Republica Moldova, Ucraina, sau Balcanii de Vest. Operaţionalizarea interconectorului Grecia – Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea resurselor de gaz natural”.

Cum va obține România gaz în urma inaugurării noului gazoduct 

Eurostat anunța la începutul anului că România este statul din Uniunea uropeană cu cea mai mică dependență de gazul rusesc, mai exact fiind vorba de un procent de 24%. 

În ceea ce privește licrările de gaze prin noul gazoduct, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că acesta va permite României să aducă gaze din Azerbaidjan, prin Coridorul Vertical.

Ministrul a precizat însă că este nevoie şi de acorduri între ţările din regiune pentru a permite tranzitul acestor gaze, demers care este momentan în lucru. 

„Noi lucrăm de foarte mult timp să aducem gaze din altă parte decât Rusia. Ca să aducem gaze sau LNG din altă parte, precum Azerbaidjan, este nevoie de acordul de tranzit. Lucrăm la aceste lucruri. Când avem finalizat tranzitul de gaze, descărcarea în porturi de LNG în Grecia sau Turcia sau acordurile de tranzit prin Turcia, le anunţăm public. Nu este corect să le anunţăm înainte de a finaliza toate aceste lucruri", a precizat Popescu.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite