Gorghiu, după accidentul de la 2 mai: Preocuparea de îmbunătățire a legislației a existat întotdeauna
0Ministrul Justiției susține, referitor la tragedia de la 2 mai, că „preocuparea de îmbunătățire a legislației a existat întotdeauna și va fi”. Alina Gorghiu a punctat că șoferul vinovat nu va scăpa fără închisoare.
„Vă spun că preocuparea de îmbunătățire a legislației a existat întotdeauna și va fi. Discutăm despre un caz dureros, dar ar trebui să discutăm despre tot fenomenul”, a explicat ministrul Justiției la Digi24.
Întrebată dacă cazul de la 2 mai va fi mușamalizat, Alina Gorghiu susține că nu se pune problema „Am văzut determinare din partea ministrului de Interne care nu ascunde gunoiul sub preş, a dispus un control. Vom avea cu toţii aceste concluzii cât de curând”.
„Cei care sunt vinovați vor plăti cu siguranță. Conform legislației în vigoare, șoferul nu poate să scape cu suspendare”, a punctat ministrul.
Gorghiu cere intensificarea activității de combatere a drogurilor
Ministrul Justiției a anunțat că i-a trimis o îndrumare procurorului general, Alex Florența, privind intensificarea activității în ceea ce privește combaterea drogurilor. Gorghiu susține că planul de acțiune trebuie să vizeze și componenta de recuperare a prejudiciului.
„Am transmis o îndrumare Procurorului General, Alex Florența, pentru ca Ministerul Public să intensifice activitatea de combatere a formelor de criminalitate care privesc sfera ilicitului de droguri. Planurile de acțiune trebuie să vizeze și componenta de recuperare a prejudiciului”, a transmis Alina Gorghiu, într-o postare pe Facebook.
Ministrul Justiției a subliniat că „date recente de la DIICOT confirmă că lupta împotriva fenomenului drogurilor necesită efort comun”.
Alina Gorghiu a atras atenția, în urmă cu câteva zile, asupra numărului mare de cazuri penale care au legătură cu drogurile. Ministrul Justiției vrea să inițieze o campanie de informare pe „Legea Anastasia”, astfel încât să fie înțeleasă de toată lumea.
„În România este un număr foarte mare de victime ale accidentelor rutiere iar, pe de altă parte, evoluția numărului de fapte penale aflate în legătură cu drogurile este alarmantă. În momentul de față, circa jumătate dintre cei aflați în evidența serviciilor de probațiune sunt persoane condamnate pentru infracțiuni la regimul circulației, în special ”Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” (art.336 CP) și ”Conducerea unui vehicul fără permis de conducere” (art.335 CP). De asta Parlamentul a și modificat legea, pentru că vedem toți ce tragedii aduc astfel de accidente: familii distruse, destinele frânte ale unor tineri, costuri materiale pentru acoperirea prejudiciilor, tratamente medicale sau proceduri judiciare”, suține Alina Gorghiu.