Geoană: Statul român trebuie să combată politica Ungariei de a cumpăra teren agricol, chiar cu riscul unor reacţii din partea Bruxelles-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Mircea Geoană FOTO Eduard Enea
Senatorul PSD Mircea Geoană FOTO Eduard Enea

Senatorul PSD Mircea Geoană, responsabil cu politica externă a României, apreciază ca fiind îngrijorătoare zvonurile, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra terenuri în zona Transilvaniei.

„Zvonurile, alimentate de declaraţiile unui angajat al ambasadei Ungariei la Bucureşti, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra teren agricol în Transilvania sunt de-a dreptul îngrijorătoare. (…) Mi se pare inacceptabil ca un stat - în cazul nostru Ungaria - să se implice deschis în activitatea de achiziţie a terenurilor agricole din alt stat“, se arată într-un comunicat remis de Mircea Geoană.

Senatorul PSD, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru aderarea la Schengen, atrage atenţia că statul român trebuie să intervină, chiar cu riscul unor reacţii din partea Bruxelles-ului. „Statul român, cu toate instituţiile sale, trebuie să combată o asemenea politică a Ungariei.Orice stat are dreptul să-şi apere interesele, chiar şi cu riscul de a da naştere unor reacţii sau ridicări de sprâncene din partea Bruxelles-ului“, a mai spus Geoană.

Senatorul spune că o şedinţă CSAT trebuie convocată imediat pentru a dezbate această problematică. „Deşi târziu, acest subiect ar trebui să fie pus pe agenda CSAT cu cea mai mare urgenţă. Retrimiterea legii la Parlament, indiferent de motivele reale sau imaginare invocate de domnul Băsescu, ar trebui să reprezinte şi o invitaţie pentru noi de a privi textul acestei legi cu şi mai multă atenţie şi să completăm munca depusă de Executiv“, a mai precizat Geoană.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului marţi reexaminarea Legii care reglementează cumpărarea de terenuri de către cetăţenii europeni.

„Această reglementare nu este clară, întrucât trebuie prevăzut expres dacă legea se aplică şi persoanelor juridice având naţionalitatea română sau numai persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decât cele române", se precizează în cerere, adăugându-se că această menţiune "este utilă deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil şi previzibil“.

Citeşte şi:

Ungaria se pregăteşte să cumpere terenurile agricole din Transilvania. Ce avantaje au vânzătorii

Proprietarii de teren din România care doresc să-şi vândă proprietăţile cetăţenilor maghiari vor primi o rentă viageră. Ba, mai mult, aceştia pot păstra terenul pe numele lor şi îl pot folosi, a declarat Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti într-un interviu oferit portalului szekelyhon.ro.
 

 Străinii vor putea cumpăra mai uşor terenuri agricole din România. Ce restricţii au fost eliminate 

Statul elimină restricţiile impuse în prezent cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, după 1 ianuarie 2014, inclusiv obligaţia de a avea experienţă în agricultură, dar păstrează prevederea privind dreptul de preempţiune al cetăţenilor români, potrivit unui proiect de lege.

EDITORIAL Proprietatea, suveranitatea economică şi integrarea europeană

 Începând cu 1 ianuarie 2014, străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în România. Unii au exprimat motive de îngrijorare. Alţii susţin că măsura nu va avea un impact semnificativ deoarece şi până acum astfel de tranzacţii s-au operat prin intermediul societăţilor comerciale. Totuşi, anume semne de întrebare rămân, dovadă că statul propune unele măsuri de protecţie.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite