Geoană: România, o viitoare putere politică, economică, militară și tehnologică multiregională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general adjunct al NATO s-a referit la România, într-un discurs oficial, ca o viitoare putere politică, economică, militară și tehnologică multiregională. Geoană a precizat că țara ar putea deveni un actor de prim rang care să acopere Marea Neagră extinsă. 

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO FOTO: Arhivă
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO FOTO: Arhivă

Mircea Geoană a participat joi, 27 iulie, la evenimentul „Construind România 2030: O viziune pentru dezvoltare sustenabilă”, organizat la Academia de Studii Economice din București.

În discursul său, secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre potențialul României de a deveni „o viitoare putere politică, economică, militară şi tehnologică multiregională, să fie actor de prim rang care să acopere Marea Neagră extinsă, Europa de Est, Europa Centrală şi de Sud-Est, de la Marea Caspică la Mediterană şi pe întreg noul Flanc Estic al NATO", potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, numărul doi din NATO susține că România are o vocaţie multiregională indiscutabilă, insuficient pusă în valoare în acest moment.

„România nu are voie să nu profite de această mare transformare. Războiul şi reverberaţia sa globală nu trebuie să fie o nouă povară istorică, ci trebuie să devină - aşa cum au făcut-o înaintaşii noştri de foarte multe ori de-a lungul istoriei moderne a României - oportunităţi de fructificat şi lecţii de învăţat. Dacă sunt privite cu inteligenţă, aceste riscuri care sunt reale pot şi trebuie să devină oportunităţi. Urgenţele se schimbă, comerţul îşi modifică rutele, pieţele se mută, forţa de muncă migrează, investiţiile se transferă în locuri strategice. România este un astfel de loc strategic. Niciodată întrebuinţarea de loc strategic a României nu a fost la o cotă mai înaltă decât acum", a subliniat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a precizat că România are resurse în economie, resursă intelectuală, resursă umană, singura problema fiind politicul.

„Şi ideea că status quo-ul te poate duce departe este o uriaşă eroare strategică pentru România. Trebuie să avem curajul să inovăm în politică. Trebuie să construim, ştiu cât de greu este şi eu am făcut ceva politică la viaţa mea - o nouă selecţie în structurile care administrează statul, bazată pe merit, pe putere intelectuală, pe educaţie solidă. Clasa noastră politică trebuie să înţeleagă că guvernarea nu poate progresa fără experţi, fără inteligenţă, oameni calificaţi, fără creativitate. Trebuie să ne asumăm cooptarea minţilor civile în proiectul naţional, atragerea talentelor şi gândirii experimentate în procesul guvernării", a completat secretarul general adjunct al NATO, potrivit Agerpres.

Totodată, Geoană a punctat că democrația din România de astăzi „este încă slabă, este încă fragilă”.

„Şi pentru că este fragilă generează slăbiciune cronică administraţiei statului, a clasei politice şi împreună nu permit României să ne atingem potenţialul (...) Nu putem să venim o dată la patru sau cinci ani la alegeri să spunem că avem o ţară cu adevărat, în profunzime, democratică", a apreciat Mircea Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite