Fost ambasador al Franţei la Bucureşti: Coaliţia care conduce România doreşte să supună sistemul judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Henri Paul, fost ambasador al Franţei la Bucureşti. FOTO Arhivă Adevărul
Henri Paul, fost ambasador al Franţei la Bucureşti. FOTO Arhivă Adevărul

Henri Paul, fost ambasador al Franţei la Bucureşti în perioada 2007-2012, avertizează, într-un editorial publicat în ediţia electronică a ziarului Le Temps, faptul că PSD şi ALDE urmăresc să destabilizeze sistemul judiciar şi că în prezent are loc „cea mai mare ruptură între conducătorii politici şi populaţie“ din ultimii ani.

În editorialul intitulat „După Brexit, urmează Roexit? Sau de ce e România neliniştită“, fostul ambasador subliniază că românii nu sunt afectaţi de populismul anti-occidental, cum e cazul în unele ţări din regiune, ci mai mult de nivelul încrederii în instituţii şi în viitorul lor, în condiţiile în care corupţia e încă o problemă. „Această corupţie înnegreşte astăzi cerul românesc“, afirmă Henri Paul, explicând faptul liderii de la Bucureşti au fost nevoiţi să accepte Mecanismul de Cooperare şi Verificare impus de UE, dar care e criticat acum de Puterea de la Bucureşti.

Liviu Dragnea, capul răutăţilor

„România trebuie să justifice Comisiei Europene, la fiecare şase luni, eforturile sale de combatere a corupţiei. Tocmai aceste eforturi se împiedică de reaua-credinţa a Guvernului. Condusă de un om condamnat de două ori la închisoare (pentru fraudă electorală şi abuz de putere), acum preşedinte al Camerei Deputaţilor, coaliţia care conduce România doreşte să supună sistemul judiciar: de la demiterea procurorilor la modificarea statutului magistraţilor, de la reforma legislaţiei penale până la amnistia anumitor infracţiuni etc.“, scrie fostul ambasador în editorialul său.

Diplomatul a precizat că actorii politici europeni încearcă să domolească avântul mutilării legislaţiei penale de către PSD şi ALDE, însă acţiunea Puterii de la Bucureşti începe să izoloze România. „Presiunea internaţională este în creştere, venind chiar din partea vechiului aliat american, a Comisiei de la Veneţia, a comisarilor europeni şi a ambasadelor occidentale“, punctează Henri Paul, care adaugă că imaginea României începe să aibă fisuri chiar în prag de preluare a preşedinţiei Consiliului UE, fiind afectate inclusiv eforturile diplomaţilor din utimele două decenii.

Ruptură între PSD-ALDE şi români

„Niciodată nu a existat o ruptură mai mare între conducătorii politici şi populaţie, aşa cum o demonstrează şi participarea slabă la referendumul recent convocat de partidul de guvernământ“, mai notează fostul ambasador francez. Mai mult, Henri Paul atrage atenţia că niciunul dintre protestele organizate în ultimii ani nu au pus la îndoială „apartenenţa la la valorile democratice“ şi niciodată nu au fost îndreptate împotriva Uniunii Europene.  

Nu în ultimul rând, fostul ambasador face apel la actorii politici pro-europeni să nu lase România „să se prăbuşească“, întrebându-se dacă românii vor avea răbdarea să iasă prin forţele proprii din criza actuală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite