Ciolacu îi cere lui Ciucă să vină în Coaliție să spună dacă vrea demiterea lui Dîncu

0
Publicat:

Marcel Ciolacu a subliniat că înainte de a vorbi de înlocuirea lui Vasile Dîncu așteaptă o discuție cu premierul, care în cazul în care vrea schimbarea unui ministru PSD trebuie să ceară acordul Coaliției.

Ciolacu indică modul cum ar trebui procedat în cazul Dîncu FOTO Mediafax
Ciolacu indică modul cum ar trebui procedat în cazul Dîncu FOTO Mediafax

Am avut o discuție de dimineață (n.r. - cu Vasile Dîncu). Domnul ministru mi-a spus că sub nicio formă nu s-a referit la vreo cedare teritorială din partea Ucrainei (...) Din punctul meu de vedere suntem departe de a încheia acest conflict (n.r. - din Ucraina)” a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

Chestionat dacă el i-a cerut lui Dîncu să facă un pas în spate, Ciolacu a punctat: „Îmi doresc foarte mult ca și eu, și dumneavoastră, și copiii noștri să trăim într-o țară normală, unde se face o politică normală. E normal să așteptăm întâi și întâi, o părere a primului ministru. Eu nu am avut o discuție cu primul-ministru. Era normal ministru Apărării să aibă o discuție în primul rând cu primul-ministru. Dacă primul-ministru consideră că trebuie schimbat un ministru din funcție, vine în Coaliție unde avem această discuție

Președintele PSD a reiterat faptul că el are atribuții limitate pe speța înlocuirii unui ministru. „Un ministru trebuie să se pună de acord cu prim-ministrul pe comunicare. Sancțiunile nu le fac eu. Acest lucru vine la propunerea primului-ministru (...) Eu nu intru peste atribuțiile premierului”

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Vasile Dîncu ar acceptă să-și dea el demisia, șeful PSD a precizat scurt: „Luăm act de demisie”.

Ce spune Guvernul

  „Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. 

Vasile Dîncu n-a mai venit la Ora Guvernului, pentru că a mers într-o vizită oficială în Georgia, la invitația omologului său. 

Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, susține că Vasile Dîncu ar trebui să facă un pas în spate de la Ministerul Apărării, așa cum au procedat și unii liberali când s-au aflat în situații controversate.

   „Asta o poate decide doar primul-ministru. Eu cred în momentul de față că se pune foarte serios problema rămânerii domnului Dîncu în Executivul de la București. Asta v-o spun politic vorbind, pentru că în general, am văzut că de partea cealaltă, când a fost o greșeală din partea unui ministru liberal, s-a făcut și mă refer aici la domnul ministru Cîmpeanu, sigur că am văzut că s-a petrecut o demisie să spunem rapidă și care a fost imediat acceptată de către primul-ministru”.

 Alina Gorghiu susţine că greşeala unui ministru ar trebui să atragă demisia acestuia, menţionând că retragerea nu ar trebui să fie condiţionată de înlocuirea unui alt demnitar de la alt partid din arcul guvernamental.

Demisia e un act unilateral, decizia îi aparține domnului ministru Dîncu. Din reacțiile venite din spațiul public, nu pare că are un mare apetit pentru demisie, iau act de discuția de astăzi și vom vedea în ce măsură a înțeles domnia sa ce a provocat cu declarațiile neinspirate pe care le-a avut. Premierul este cel care face, în mod constant, evaluarea miniștrilor și decide dacă un ministru și-a făcut treaba, dacă a bifat criteriile pe care le are de îndeplinit, dacă a fost un ministru eficient, e competența premierului, nu noi decidem cine e remaniat", a declarat șefa interimară a Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite