Florin Iordache, șef al Consiliului Legislativ cel mult încă zece ani. Cum apar noi pensii speciale

0
Publicat:

Mandatele șefilor de la Consiliul Legislativ ar putea fi limitate (două de cinci ani fiecare), după cum arată o prevedere a unui proiect de lege aflat pe ordinea de zi a Senatului. În prezent, nu există o limită privind durata unui mandat la instituția care avizează toate proiectele de lege.

Florin Iordache, șef al Consiliului Legislativ, fost ministru al Justiției FOTO Inquam Photos
Florin Iordache, șef al Consiliului Legislativ, fost ministru al Justiției FOTO Inquam Photos

Potrivit unei prevederi, menținută inclusiv în raportul de la Comisia juridică din Senat, conducerea Consiliului Legislativ ar avea dreptul la maxim două mandate de câte cinci ani. 

Președintele Consiliului Legislativ și președinții de secții se numesc, pentru un mandat de 5 ani, prin votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, reuniți în ședință comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ae birourilor permanente pentru fiecare funcție, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceștia își exercită atribuțiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în fața președinților celor două Camere”, arată amendamentul.

Un alt amendament prevede că „mandatele președintelui Consiliului Legislativ și președinților de secție aflate în curs încetează la 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi și pot fi reînnoite o singură dată”. 

La Camera Deputaților, proiectul de legea picat după ce zeci de deputați PNL s-au abținut, ceea ce a dus și la tensiuni la nivelul Coaliției. Iordache a ajuns șef al Consiliului Legislativ în octombrie 2020.

Noi pensii speciale

Nu în ultimul rând, în proiectul de lege e o prevedere care a fost strecutată încă de la Camera Deputaților Mai precis, apariția de noi pensii speciale. Violeta Alexandru, fostă ministră a Muncii, a sesizat problema încă de la dezbaterile din plenul Camerei. Mai precis, într-un articol din finalul proiectului de lege e precizat că „Prevederile Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător personalului Consiliului Legislativ - organ consultativ de specialitate al Parlamentului - și membrilor acestuia”.

Funcționarii publici parlamentari sunt beneficiari de pensii speciale, în prezent fiind calculate ca 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. În loc să reducă numărul „specialilor”, Coaliția ar urma să îl crească, dacă această prevedere va trece de cele două foruri din Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite