AUR, prezență iminentă în Parlamentul European. Analist: „Politicienii încearcă să ne ducă în situația din 2000”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creșterea AUR în intenția de vot aduce cu sine o iminentă intrare a partidului condus de George Simion în Parlamentul European. În contextul în care formațiunea a avut un discurs critic de când a intrat în Parlamentul României la adresa deciziilor structurilor europene, mesajul ar putea deveni unul răsunător.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit unui sondaj realizat la comanda USR, formațiunea politică condusă de George Simion este plasată pe locul doi în intenția de vot, după social-democrați, cu 22%. Prin urmare, discursul AUR ar putea ajunge în Legislativul European în urma primului tur de alegeri de anul viitor, scrutinul pentru eurodeputați, care ar urma să se desfășoare în iunie 2024. Partidul are deja și trei nominalizări care ar urma să candideze pe liste: Cristian Terheş, Avram Fiţiu şi Gheorghe Piperea.

După ce au intrat în Parlamentul României, în 2020, aleșii AUR au propagat mesaje cu tentă anti-europeană, chiar dacă au evitat concret o poziționare cu privire la alianțele externe din care face parte România. De exemplu, formațiunea a avut propuneri precum interzicerea făinii de insecte (consumul de insecte fiind vehiculat drept o decizie a UE), legea suveranității poporului, mesaje prin care anumite categorii socio-profesionale din România ar fi discriminate de Bruxelles (agricultori, transportatori) sau scandalul privind dragarea canalului Bâstroe de către ucraineni.

Mai mult, George Simion s-a confruntat și cu declarații ale unor foști oficiali moldoveni potrivit cărora liderul AUR ar fi avut legături cu serviciile secrete rusești, acuzații infirmate de liderul AUR.

Pîrvulescu: AUR va fi în Parlamentul European

Contactat de „Adevărul“, politologul Cristian Pîrvulescu a explicat că „AUR va fi în Parlamentul European“, fără „niciun fel de dubiu“. „AUR va crește înainte de a se prăbuși. Este întâlnirea dintre un electorat care exista și o formațiune politică ce a găsit jocul să îl influențeze“, a explicat politologul.

Pîrvulescu consideră că plasarea pe lista de candidați a eurodeputatului Cristian Terheș are ca scop crearea de condiții pentru ca partidul să adere la conservatorii europeni.

Analistul politic atrage atenția marilor partide politice din România cu privire la evoluția AUR, amintind de momentul în care Corneliu Vadim Tudor a fost la un pas să câștige prezidențialele.

„România este prima țară din Europa care a avut un partid neofascist și candidatul său pe locul doi în 2000. De ce? Pentru că partidele au zis că pot să gestioneze pericolul. Și acum se joacă cu acest pericol, fără să-i înțeleagă semnificația. Problema este că politicienii încearcă să ne ducă în situația din 2000 de a alege răul cel mai mic. (...) Vedem sub ochii noștri, așa cum am văzut și în 2000, cum societatea românească se „rinocerizează“ și cum oameni pe care îi vedeam devin „rinoceri“, adică devin promotorii acestei viziuni violente, agresive despre lume“, a precizat Pîrvulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite