Tablou de moment. Europarlamentarele ar scoate românii în număr mare la vot. Beneficiile apartenenței la UE, apreciate în procent covârșitor

0
Publicat:

România este una dintre țările cu o creștere mare a intenției de vot pentru viitoarele alegeri europarlamentare, ultimul Eurobarometru arătând că 3 din 4 compatrioți vor să meargă la urne, precum și un interes crescut, peste media UE.

3 din 4 români ar merge la votul din iunie 2024 FOTO Shutterstock
3 din 4 români ar merge la votul din iunie 2024 FOTO Shutterstock

Parlamentul European a publicat un Eurobarometru cu exact 6 luni înainte de alegerile europarlamentare, fiind arătată atât imaginea de moment privind interesul pentru acest scrutin și față de instituția de la Bruxelles și Strasbourg, dar și comparații cu momentul similar din urmă cu cinci ani.

România prinde locul cinci în top în ceea ce privește intenția de a merge la vot, în condițiile în care există un procent de 75% dintre cei chestionați care au precizat că vor să meargă la urne. Pe primele locuri se situează Danemarca (86%), Olanda (82%), Suedia (80%) și Polonia (76%), media UE fiind de 68% (cu 9% mai mare față de toamna lui 2018). În cazul României, este una dintre cele mai mari creșteri ale intenției de merge la urne, fiind vorba de un plus de 20 de puncte procentuale, la fel ca Slovacia, fiind devansate doar de Polonia (23 de puncte procentuale). Mai mult, raportat la ultimul Eurobarometru referitor la intenția de a vota la alegerile europarlamentare, cel din martie 2023, România are o creștere de 11 puncte procentuale, cea mai mare de la nivelul UE.

De altfel, și la întrebarea privind interesul față de acest tip de alegeri, numărul răspunsurilor favorabile în cazul României este de 60% din respondenți, în timp ce media UE este de 57%, iar cel mai mare procent este Olanda, cu 69%. Raportat la toamna lui 2018, tot cu șase luni înainte, în cazul României interesul este cu 3% mai mare.

Favorabilitate mare pentru UE

49% dintre cei chestionați au o imagine bună despre UE, în timp ce media europeană este de 45%. Pe primele locuri sunt Portugalia (68%), Irlanda (64%) și Suedia (63%), în timp ce la polul opus sunt Cehia (31%), Franța (36%) și Austria (37%).

În ceea ce privește apartenența la UE, în cazul României a crescut favorabilitatea (de la 43% la  51%, față de ultimul Eurobarometru), însă tot ne situăm sub media europeană de 61% (rămasă constantă). 69% dintre români consideră că țara noastră a beneficiat de pe urma apartenenței la UE, în timp ce 26% susțin că românii nu au avut beneficii. În cazul principalului beneficiu de pe urma apartenenței, 42% dintre compatrioții care au răspuns la întrebare indicǎ oportunitatea pentru noi locuri de muncă, în timp ce la nivel european 34% dintre cei chestionați au indicat contribuția la menținerea păcii și consolidarea securității și contribuția la îmbunătățirea cooperării între un stat și alte state ale UE.

În schimb, principalul dezavantaj indicat de români, în procent de 39%, este faptul că reprezentanții noștri au o influență mică asupra deciziilor luate la nivelul UE, în timp ce și cetățenii din alte state ale UE au aceeaşi nemulţumire, dar cu o medie de 32%. Cu toate acestea, românii consideră, în procent de 60%, față de media europeană de 70%, că acțiunile UE au un impact asupra vieții de zi cu zi.

Inclusiv pe tema direcției în care se îndreaptă UE și țara de origine, procentul e favorabil Uniunii. Astfel, 44% dintre românii chestionați susțin că UE se îndreaptă în direcția corectă (față de media europeană de 33%), în timp ce procentul privind direcția țării într-o direcție corectă este de 29% (față de media europeană de 27%).

Cum e perceput Parlamentul European

Spre deosebire de media europeană de 36%, 46% dintre români au o imagine pozitivă față de Parlamentul European, iar 59% dintre compatrioți (față de 56%, media UE) ar vrea ca acest for să joace un rol mai important în luarea deciziilor.

În cazul subiectelor pe care românii ar vrea ca PE să le abordeze mai mult, pe primele poziții sunt crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (35%) și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (34%), în timp ce la nivelul UE principalele preocupări sunt lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (36%), sănătatea publică (35%) și acțiuni împotriva schimbărilor climatice (29%).

Metodologia Eurobarometrului

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din toamna anului 2023 a fost realizat de agenția de cercetare Verian (fosta Kantar Public) între 25 septembrie și 19 octombrie 2023 în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față, cu interviuri video (CAVI) utilizate suplimentar în Cehia, Danemarca, Finlanda și Malta. În total, au fost efectuate 26.523 de interviuri. Rezultatele UE au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.

49,02% a fost prezența în România la ultimele europarlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite