Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, votată din nou de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat proiectul privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Ședința nu s-a încheiat fără evenimente. Senatoarea Diana Șoșoacă a izbucnit un scandal pe care l-a continuat și la declarații, determinându-l pe premier să plece. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Deputații și senatorii au votat în ședința plenului reunit al Parlamentului proiectul de desființare a pensiilor speciale pentru aleșii Legislatiului cu 382 voturi „pentru”. 

Au fost 0 voturi împotriva proiectului de lege, 3 „abțineri” și alți 3 parlamentari nu au votat. 

Comisia de statut din Camera Deputaților a dat undă verde pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. 

„Acest proiect al PSD, susținut de guvernul Ciolacu, asumat de Coaliția este cel care în final, odată pentru totdeauna, va elimina pensiile speciale pentru parlamentari, oricât de dureros ar fi, vă invit să susțineți asta”, le-a transmis Alfred Simonis membrilor Opoziției din Parlament.  

Ședința plenului reunit nu s-a terminat însă fără incidente. Senatoarea Diana Șoșoacă a pornit un scandal pe care l-a continuat afară, în timpul declarațiilor făcute de premierul Marcel Ciolacu. 

„Cred că trebuie luată decizia care s-a luat și în Camera Deputaților împreună cu colegii mei. Lucrurile trebuie să intre într-o normalitate”, a spus Ciolacu privind modul în care s-a desfășurat ședința plenului reunit.  

Amenințările foștilor parlamentari și controlul CCR

Fostul deputat Eugen Nicolicea (șapte mandate), reprezentant al Asociaţiei Foştilor Parlamentari, a anunţat că va ataca în instanţă proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor dacă va fi adoptat de Parlament, susţinând că acesta este un „copy paste” după actul normativ declarat anterior neconstituţional de Curtea Constituţională.

Replica a venit de la Eugen Bejinariu, președintele Comisiei de statut, care a precizat că într-un fel sau altul, chiar și prin atacarea la CCR a legii de cei nemulțumiți, Puterea va găsi o cale să elimine în final pensiile speciale ale parlamentarilor.

Guvernul Boc rămâne singurul care a reuşit să scape de pensiile speciale ale parlamentarilor. Iar acest lucru se întâmpla în iunie 2010. Cum a reuşit Executivul de atunci, spre deosebire de Puterea de acum? Pe 7 iunie 2010, Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea pe un proiect de lege prin care toate pensiile speciale şi ocupaţionale deveneau pensii normale, adică bazate pe principiul contributivităţii. Cât cotizezi la bugetul de stat, atât primeşti, fără formule preferenţiale de calcul. În urma unei sesizări a PSD la CCR, magistraţii au declarat parţial neconstituţională legea, fiind aduse obiecţii privind aspectele legate de pensiile magistraţilor. Puterea de atunci a îndreptat proiectul de lege, magistraţii fiind lăsaţi să beneficieze de pensie ocupaţională. Între decizia CCR şi corectarea proiectului au trecut patru zile, iar în a cincea zi eliminarea pensiilor speciale deja era publicată în Monitorul Oficial.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite