Discuții între ministra de Externe și viitoarea șefă a Guvernului Bulgariei pe tema Schengen. Ce urmează pentru aderarea completă

0
Publicat:

Ministra de Externe, Luminița Odobescu, care se află în vizită în Bulgaria la invitaţia primită de la vicepremierul și ministrul de Externe Maria Gabriel, a avut, luni, o întrevedere bilaterală, fiind purtate discuții inclusiv despre pașii pentru aderarea completă la Schengen.

Ministrul Externe Luminița Odobescu cu vicepremierul și ministrul de Externe Maria Gabriel Foto: X
Ministrul Externe Luminița Odobescu cu vicepremierul și ministrul de Externe Maria Gabriel Foto: X

Luminița Odobescu a afirmat pe pagina sa de X că aderarea la Schengen rămâne o prioritate cheie pentru cele două state. „Ne-am exprimat voința comună de a îmbunătăți relațiile româno-bulgare, bazându-ne pe parteneriatul nostru strategic. Consolidarea conectivității și promovarea cooperării în cadrul NATO și UE, inclusiv aderarea la Schengen, rămân prioritățile cheie”, a scris Lumința Odobescu pe X.

„În ceea ce privește aderarea celor două țări la spațiul Schengen, a fost convenită menținerea unei coordonări strânse pentru transpunerea în practică a Deciziei luate în decembrie anul trecut privind aplicarea integrală de către România și Bulgaria a acquis-ului Schengen, precum și în vederea obținerii, cât mai curând posibil, a Hotărârii privind ridicarea controalelor la frontierele terestre”, arată un comunicat de presă al MAE.

Ministrul bulgar: Aderarea celor două state este rezultatul bunei cooperări bilaterale

Aderarea Bulgariei şi a României la Spaţiul Schengen este un succes semnificativ care va contribui la ameliorarea sustenabilităţii şi a dezvoltării pozitive a regiunii şi a Europei în general, a declarat Maria Gabriel, după întrevederea cu Luminița Odobescu,   conform Agerpres.      

Cele două părţi au convenit să îşi coordoneze acţiunile pe viitor pentru a obţine eliminarea verificărilor la frontierele europene interne, a spus Odobescu.

Gabriel a declarat că aderarea celor două state este rezultatul bunei cooperări bilaterale. Ea a adăugat că eforturile comune vor continua pe tot parcursul lui 2024, astfel încât ţările noastre să poată obţine eliminarea verificărilor la frontierele terestre, în contexul participării la Spaţiul Schengen. Bulgaria şi România au dovedit că prin eforturi bine coordonate pot atinge obiective semnificative, a subliniat Gabriel.

Ministrul de externe bulgar a observat că vizita făcută la Sofia de Odobescu este prima vizită oficială a unui ministru de externe român în mai bine de zece ani. Ea a arătat că România este o parteneră strategică a Bulgariei.

Gabriel a arătat că în martie se împlineşte un an de la semnarea declaraţiei privind parteneriatul strategic între cele două ţări, menționând că: „angajamentul nostru este să colaborăm pentru conectivitate - în ştiinţă, educaţie, energie, în tehnologie şi inovaţie, pentru a asigura o dezvoltare mai durabilă a sud-estului Europei”.

Potrivit vicepremierului bulgar, întâlnirea a pus accentul pe construcţia coridorului european de transport nord-sud, pe conectarea infrastructurii de transport şi pe diversificarea resurselor energetice. Gabriel a precizat de asemenea că în ultimele luni, România și Bulgaria și-au reunit şi intensificat eforturile de a implementa proiecte importante de infrastructură, cum ar fi construcţia unui nou pod peste Dunăre.

Oficialul bulgar şi-a exprimat dorinţa ca cele două state să-și reunească eforturile pentru accelerarea procesului de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Gabriel a evidenţiat totodată responsabilitatea comună a celor două ţări pentru menţinerea păcii şi securităţii în regiunea Mării Negre, un exemplu de succes al cooperării în domeniul securităţii fiind înfiinţarea unui grup de lucru al guvernelor Bulgariei, României şi Turciei pentru măsuri împotriva minelor în Marea Neagră.

Ministrul de externe bulgar a folosit trei cuvinte pentru a descrie întâlnirea sa de luni cu omoloaga ei română şi relaţiile între Bulgaria şi România:

Cooperare, conectivitate şi securitate, așa a descris ministrul de externe bulgar întâlnirea sa cu Luminița Odobescu, afirmând că aceste trei cele principii pe care Bulgaria şi România le oferă Uniunii Europene, NATO,  şi cetăţenilor lor.  

Odobescu a discutat și cu președintele și prim-ministrul Bulgariei

Luminița Odobescu, a fost primită și de președintele Rumen Radev în timpul vizitei sale oficiale în Bulgaria unde a vorbit despre „parteneriatul strategic, stabilit în urmă cu 1 an, prin dialog consolidat la nivel bilateral și regional și cooperare mai strânsă în cadrul UE și NATO”.

Honoured to be received by 🇧🇬 President Rumen Radev during my official visit to BG. Mutual interest for strengthening 🇷🇴-🇧🇬 Strategic Partnership, established 1 year ago, through enhanced dialogue at bilateral & regional level & closer cooperation within EU & NATO. @PresidentOfB pic.twitter.com/t1jshEIcle

— Luminita Odobescu (@Odobes1Luminita) February 5, 2024

De asemenea, ministrul român de externe a purtat discuții și cu prim-ministrul Bulgar Nikolai Denkov, cu privire la  relațiile de cooperare dintre cele două state, cu accent special pe consolidarea conectivității și dezvoltarea dialogului cu privire la problemele legate de securitatea Mării Negre, și despre coordonarea strânsă a obiectivelor comune la nivelul UE, inclusiv în ceea ce privește spațiul Schengen.

Substantive discussion with BG PM @AcadDenkov on 🇷🇴-🇧🇬 cooperation. Special focus on strengthening connectivity &developing dialogue on Black Sea security issues. Agreed to continue the close coordination on EU files of common interest, including on Schengen. pic.twitter.com/anoFpTMGNJ

— Luminita Odobescu (@Odobes1Luminita) February 5, 2024
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite