De ce vrea PSD să fie jucător la referendumul lui Nicușor Dan: Vor să țină sub control ce se întâmplă la București

0
Publicat:

PSD vrea să participe activ la referendumul lui Nicușor Dan, propunând o întrebare despre combaterea consumului de droguri în școli. Asta pentru că vrea să țină sub control ce se întâmplă la București și nimic mai mult, este de părere analistul Valriu Turcan.

Nicușor Dan zâmbește cu o pălărie pe cap îmbrăcat cu palton și fular la gât
Referendumul lui Nicușor Dan este unul consultativ

„PSD vrea să fie și el jucător la referendum" 

Cred că nu trebuie supraestimată importanța acestui vot din CGMB, ca gest politic. Practic, pentru marile partide, este o adaptare la contextul din București, în sensul de a nu-l lăsa pe Nicușor Dan să zburde singur la referendum. PSD vrea să fie și el jucător la referendum și spune, domn primar, dacă ai tu temele tale, venim și noi cu a noastră - combaterea consumului de droguri. De la vorbe la fapte este cale lungă și nu exclud să se încerce utilizarea acestui referendum chiar împotriva inițiatorului. Rezultatele trebuie transformate în măsuri efective, ori nu există nicio garanție că se va întâmpla acest lucru. Preocuparea majoră a partidelor acum o reprezintă alegerile prezidențiale și parlamentare. Vor să țină sub control ce se întâmplă la București și nimic mai mult", a declarat pentru Adevărul analistul politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean: O altă lege nu prea are cine să facă

Și Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR) consideră că referendumul lui Nicușor Dan va fi doar unul consultativ. Pentru aplicarea rezultatului va fi nevoie de o lege, arată acesta. Parlamentul își oprește activitatea pe 1 decembrie, iar noul legislativ va începe în februarie. În acest context, este greu de realizat atât referendumul, cât și legea necesară, explică fostul judecător.

Augustin Zegrean oferă declarații de presă la sediul instituției cu multe microfoane în față
Augustin Zegrean evidențiază că acest referendum este doar consultativ. Foto: Adevărul

„La noi în această țară, referendumurile cele mai multe sunt consultative, obligatorii sunt cele de modificare a Constituției sau când e suspendat președintele din funcție, în rest nu sunt obligatorii. Referendumul ăsta nu e obligatoriu, ceea ce se întreabă poți să aplici fără lege. Va trebui să se adopte o lege în care să se scrie ce se aplică. Nu înțeleg graba lui Nicușor Dan de a organiza acest referendum, pentru că o altă lege nu prea are cine să facă. Cine să facă legea dacă la 1 decembrie parlamentul își încetează activitatea ? Ei vor rezolva doar treburi urgențe începând cu 1 decembrie. Noul parlament o să își reia activitatea după 1 februarie, așa scrie în lege. În aceeași situație este și guvernul, nimeni nu poate da o ordonanță de urgentă, își încetează și el activitatea din 1 decembrie. E greu să mi imaginez, face și referendumul și face și legea în acest an, e foarte greu", a declarat pentru „Adevărul” Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR. 

De asemenea, Augustin Zegrean a adăugat faptul că deși referendumul se poate organiza în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 24 noiembrie, nu se poate desfășura în aceleași secții de votare. 

Amintim că Nicușor Dan, primarul Capitalei a avut ședință în această dimineață cu consilierii generali ai Primăriei Capitalei, care au fost de acord cu organizarea referendumului pe data de 24 noiembrie. 

”Consiliul General a votat declanșarea referendumului local pentru 24 noiembrie. Referendumul local va avea cele două întrebări pe care le-am propus, una privind împărțirea banilor care se strâng din taxele și impozitele bucureștenilor între Primăria generală şi primările de sector, pentru că de ani de zile există o discrepanță între atribuțiile noastre și banii pe care îi primim noi, distribuiți de către guvern din aceste taxe şi impozite, şi atribuţiile sectoarelor și banii pe care îi primesc dumnealor”, a declarat Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă.

Referendumul care se va desfășura simultan cu primul tur al alegerilor are la bază două întrebări: 

1.⁠ ⁠Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

2.⁠ ⁠Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?", a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

La aceste două întrebări a fost adăugată și o a treia propusă de PSD și anume: „Sunteţi de acord ca Primăria București să finanțeze şi să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”  

Asta după ce Marcel Ciolacu a anunțat vineri că PSD va susține referendumul propus de Nicușor Dan în Capitală, dar că vapropune și o întrebare pentru bucureșteni.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite