De ce caută românii sprijinul UE pentru reformele din educație și sănătate ANALIZĂ

0
Publicat:

Un barometru din luna aprilie arată că majoritatea românilor așteaptă ajutorul Uniunii Europene pentru reformele legate de îmbunătățirea administrației publice. Sociologii contactați de „Adevărul“ susțin că acest procent ridicat vine din lipsa încrederii în statul român.

Românii vor reforme în educație și sănătate FOTO Shutterstock
Românii vor reforme în educație și sănătate FOTO Shutterstock

Românii așteaptă sprijinul UE în reforme într-un procent mult mai mare față de media europeană. Printre cele mai dorite reforme de către români se numără educația, cu 63%, în timp ce media europeană este de 50%. Reforma în sănătate publică este dorită de 62% dintre respondenții români, în timp ce media europeană este 56%. Pe locul trei, cu 38% și o medie europeană de 25%, este sprijinul UE referitor la condițiile de muncă.

Ce spun specialiștii

Contactat de „Adevărul“, sociologul Vladimir Ionaș a explicat că motivul pentru care un număr mare de români consideră că este nevoie de ajutorul UE pentru reforme în domeniile-cheie este cauzat de lipsa încrederii pe care aceștia o au în statul român.

„Probabil lipsa încrederii pe care cetățenii o au în statul român, și atunci evident că se uită către instituții europene, internaționale, care ar putea să ofere un „know how“ (n.r.: cunoștințe specifice într-un anumit domeniu) și să se asigure că aceste reforme vor fi realizate. De aceea se uită într-un număr foarte mare către Uniunea Europeană“, a precizat Vladimir Ionaș.

Sociologul a punctat că România are probleme în ceea ce privește reformele de 30 de ani: „Evident că la un moment dat ajungi la un nivel de frustrare și îți dorești să intervină oricine, inclusiv Uniunea Europeană, doar ca acele reforme să fie realizate“.

Sociologul Mircea Kivu a explicat pentru „Adevărul“ că diferența dintre media europeană și cea a românilor vine din faptul că România are mai multe lipsuri decât alte țări europene. 

„Este simplu, pentru că asta ne lipsește nouă. Pe când, în alte țări, problemele respective au fost depășite și oamenii consideră că au un sistem de educație destul de bun și nu mai este nevoie de o reformare. Consideră că pot să se descurce și fără ajutorul Uniunii Europene. Indicatorii la care România este peste medie arată de ce are nevoie România la ora actuală“, a explicat sociologul Mircea Kivu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite