Dăncilă s-a făcut de râs şi de Ziua Imnului: a mutat Câmpia Libertăţii de la Blaj la Alba-Iulia şi a confundat Unirea din 1918 cu adunările naţionale din 1848

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, în mesajul de Ziua Imnului Naţional, că imnul „i-a mobilizat pe cei care, la 1 Decembrie 1918, s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia“, dar, de fapt, evenimentul a avut loc pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, în timp ce Câmpia Libertăţii se află la Blaj, fiind legată de momentul 1848, când s-a strigat „Noi vrem să ne unim cu ţara“.

UPDATE Guvernul a revenit cu un nou mesaj al premieurlui Dăncilă. A fost scoasă orice referire la Câmpia Libertăţii, fiind menţinută doar formula "I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat la Alba Iulia“

***

În mesajul  transmis iniţial cu prilejul Zilei Imnului Naţional, premierul Dăncilă a spus: “Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. «Deşteaptă-te, române!» le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate”.

Însă adunarea de la 1 decembrie 1918 nu a avut loc pe Câmpia Libertăţii din Alba Iulia, aşa cum a scris premierul, ci pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, unde episcopul unit al Gherlei, Iuliu Hossu, a rostit un discurs.

Pe Câmpia Libertăţii din Blaj, judeţul Alba, au avut loc, în 1848, două adunări naţionale, în lunile mai şi septembrie, când zeci de mii de oameni au strigat "Noi vrem să ne unim cu ţara!".

Premierul a mai spus că Imnul Naţional “ne emoţionează ori de câte ori îl auzim ca o încununare a succeselor compatrioţilor noştri”.

Gafă după gafă

Viorica Dăncilă a avut, vineri, o declaraţie de presă alături de omologul din Republica Macedonia Zoran Zaev. În timpul discursului, şefa Guvernului de la Bucureşti a avut ceva probleme când s-a referit la cetăţenii Republicii Macedonia, numindu-i „macedoni“, nu macedoneni.

„Am abordat subiectul comunităţii cetăţenilor macedoni în România, dar şi a cetăţenilor aromâni din Republica Macedonia. L-am anunţat pe domnul prim-ministru, în urma unei iniţiative legislative în Parlament, a fost inaugurată Ziua limbii macedonene. Consider că comunitatea de aromâni din Macedonia şi comunitatea de macedoni... de cetăţeni ai Republicii Macedonia din România nu poate fi decât o punte de legătură dintre cele două state“, a declarat Viorica Dăncilă, în timpul declaraţiei de presă cu Zoran Zaev.

Conform dicţionarelor, cetăţenii Republicii Macedonia se numesc macedoneni, nu macedoni, cum a spus de mai multe ori Viorica Dăncilă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite