Dan Mihalache, acuzat de somnolenţă în serviciu. Fost diplomat: E bine să nu dormi şi să te joci pe telefon, ci să vorbeşti cu omologii străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Mihalache, extenuat Foto: Click!
Dan Mihalache, extenuat Foto: Click!

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a fost surprins într-o ipostază neprotocolară în timp ce aştepta finalul convorbirii dintre preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său sârb, astă vară, la Belgrad. Mihalache susţine că nu dormea. Chiar şi aşa, foşti miniştri de Externe spun că relaxarea emanată de Mihalache încalcă regulile diplomatice

Consilierul prezidenţial Dan Mihalache l-a însoţit pe preşedintele Klaus Iohannis într-o vizită în Serbia, la jumătatea lunii iulie. A fost singura vizită externă în care preşedintele nu a luat şi presă. Ziarul „Click!“  a publicat ieri o fotografie în care Mihalache pare să fi aţipit chiar în timpul întâlnirii cu delegaţia ţării-gazdă.

„Văd că prezenţa mea la Cotroceni deranjează foarte tare de vreme ce o dată pe săptămână se inventează câte o ştire care să mă pună într-o lumină defavorabilă. Poza este o manipulare ordinară. E vorba despre un moment în care delegaţia română astepta terminarea convorbirilor tête-à-tête dintre preşedintii Nikolic si Iohannis, convorbiri care au durat mai mult de o oră. De altfel, cine se uită la poză vede foarte clar că fiecare membru al delegaţiei îşi vedea de treaba lui. Unii se uitau pe telefon, alţii citeau documente. Mi-aş fi dorit eu să aţipesc, dar nu am această capacitate, din păcate“, a reacţionat Dan Mihalache pentru site-ul stiripesurse.ro. Potrivit Click!, poza a fost realizată de un membru al delegaţiei sârbe, însă Dan Mihalache este de altă părere. „Nu cred că partea sârbă se pretează la asemenea gesturi, mai degrabă e vorba de un binevoitor român“, a susţinut şeful Cancelariei Prezidenţiale.

Din delegaţia României prezentă la Belgrad a făcut parte şi deputatul sârbilor din Parlamentul României, Slavomir Gvozdenovic. „Nu dormea. Eu ştiu, nu a dormit, omul medita cu o mie şi una de probleme. Chiar l-am întrebat dacă se simte bine. Eu cred că a fost într-un moment de răgaz între două discuţii“, a spus Gvozdenovic pentru stiripesurse.ro. Administraţia Prezidenţială a refuzat să comenteze imaginea cu Dan Mihalache, la fel şi liderii PSD şi PNL.

„Îl afectează pe Klaus Iohannis“
Surse diplomatice, cu condiţia anonimatului,  au explicat pentru „Adevărul“ că atitudinea lui Dan Mihalache nu are nimic în comun cu rigorile protocolului diplomatic. „N-am văzut niciodată aşa ceva, nici la ruşi, nici la bulgari, nici la ucrainieni, unde poţi să spui că nu e cel mai riguros protocol. Sunt întâlniri diplomatice care durează şi 16 ore şi n-ai voie nici să mişti. Trebuie să încremeneşti acolo. De regulă, într-un astfel de moment, când preşedinţii sunt la discuţii tête-à-tête, este un prilej foarte bun pentru a schimba păreri cu consilierii străini, de a schimba cărţi de vizită. De obicei, lângă tine rămân consilieri de acelaşi rang, cu aceleaşi atribuţii“, spune surse citate.

„E bine să nu dormi, să te joci pe telefon sau să glumeşti cu colegii tăi români, ci să vorbeşti cu omologii străini. Este cel mai bun prilej pentru discuţii informale. Cu ai tăi poţi vorbi în avion sau acasă. Să nu mai spun că în acest caz este vorba chiar de şeful Cancelariei Prezidenţiale, o poziţie esenţială. Pentru el este obligatoriu să discute cu omologul său şi cu ceilalţi consilieri“, au comentat surse din mediul diplomatic.

Un fost ministru de Externe a adăugat: „Mihalache a arătat că nu are respect instituţional, iar toate semnele acestea se contabilizează. Imaginea îl afectează direct pe preşedintele Iohannis, pentru că Mihalache este cel mai apropiat om al său. Arată dezorganizare şi lipsă de responsabilitate la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. Ar trebui să şteargă rapid senzaţia aceasta de delăsare“. 

Trecut politic tumultuos
Între 2001 şi 2004, Dan Mihalache a fost consilier al premierului Adrian Năstase. În toamna lui  2004 a ajuns în Parlamentul României ca deputat PSD de Maramureş, iar la începutul lui 2007, odată cu aderarea României la UE, a ajuns în Parlamentul European. După ce, în primăvara lui 2009,  Mircea Geoană l-a lăsat în afara listei pentru alegerile europarlamntare, Dan Mihalache a demisionat din PSD şi a trecut la PNL. În timplul campaniei prezidenţiale din 2009, Mihalache a  fost director de comunicare şi strategie pentru Crin Antonescu, iar din 2010 a devenit consilierul liderului PNL.

Ulterior, Dan Mihalache a ocupat mai multe funcţii secundare în Guvern, printre care şi pe cea de secretar general adjunct, de unde, în decembrie 2012, a fost demis de premierul Victor Ponta în urma unor afirmaţii antiamericane.  Întrebat cum comentează declaraţia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform căreia orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi ar putea duce la rediscutarea sau chiar la anularea parteneriatului strategic româno-american, Dan Mihalache a declarat: „Pe mine personal mă lasă rece această declaraţie. Şi parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără“. După ce Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din 2014, Dan Mihalache a fost numit şeful Cancelariei Prezidenţiale, în ciuda opoziţiei societăţii civile.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite