Cum îi poate afecta pe români greva fiscală la care îndeamnă George Simion ANALIZĂ

0
Publicat:

În contextul în care liderii guvernamentali încearcă încadrarea pe ultima sută de metri în deficitul bugetar, șeful AUR, George Simion, a lansat un apel pentru o grevă fiscală, ale cărei consecințe, potrivit specialiștilor, s-ar întoarce împotriva cetățenilor. 

Șeful AUR a îndemnat românii la grevă fiscală FOTO Inquam Photos
Șeful AUR a îndemnat românii la grevă fiscală FOTO Inquam Photos

„Fac un apel la toți românii la un anumit tip de grevă fiscală: să cumpere cât mai mult de la țărani, din gospodăriile țărănești, cât mai puțin fiscalizat, să-și amâne plățile la bugetul de stat, să le eșaloneze, să le plătească anul viitor. Nu vor păți nimic. nu se întâmplă nimic, dar cu altă armă nu se poate lupta cu regimul Klaus Iohannis și cu premierul Marcel Ciolacu”, a fost apelul președintelui AUR.

Îndemnul lui George Simion vine în contextul în care guvernanții au introdus mai multe măsuri fiscal-bugetare, unele reflectându-se în creşterea de taxe pentru antreprenori, dar şi în scăderea cheltuielilor statului, astfel încât România să se încadreze în limita deficitului bugetar de 5,5% din PIB.

Ce spun experții

„Este un demers extrem de periculos, care vine să pună sub semnul întrebării finanțele statului. Nu în acest mod reușești să rezolvi problema taxelor aberante pe care le aplică statul, iată, de fiecare dată când are nevoie de bani. Soluția este ca mediul de afaceri să se uneasă și să vină cu soluții, să facă lobby și să-și susțină interesele”, a explicat consultantul economic Adrian Negrescu, punctând că, „din păcate, avem un mediu de afaceri extrem de dezbinat, în care interesele de grup, particulare primează”.

Expertul susține însă că nu se va ajunge la o grevă fiscală, oamenii de afaceri fiind „mult mai lucizi și mai ancorați în realitate decât politicienii din perspectiva modului în care își administrează banii și se raportează la stat”.

„Știu că statul are toate pârghiile prin care îţi poate bloca firma, îți poate bloca activitatea, te poate sancționa de fiecare dată când nu plătești la timp un leu. Tot noi vom pierde, pentru că dacă nu ne vom plăti taxele la timp, statul ne va pune penalizări, așa că nu avem nimic de câștigat din a face o grevă fiscală”, a mai susținut Adrian Negrescu, arătând că astfel de acțiuni în cazul altor plăți precum ratele la bancă sau facturile la utilități pot avea consecințe și mai grave.

„Ratele bancare sunt titluri executorii, poți fi oricând executat silit dacă nu-ți plătești rata, mai mult, facturile la utilități, la energie, la apă, la gaze sunt, de asemenea, titluri executorii”, a mai explicat Negrescu.

De aceeași părere este și Cristian Păun, care a explicat, la rândul său, pentru „Adevărul”, că în cazul neplății utilităților românii s-ar putea trezi fără acestea, chiar de luna următoare.

„Toate acestea se penalizează și penalitățile nu sunt mici. De exemplu, neplata contribuției salariilor, sunt foarte mult penalizate de către stat. (…) Te poți trezi că plătești de două-trei ori mai mult acele contribuții și poți ajunge într-un faliment destul de rapid. Adică, ce trebuie să înțeleagă românul este că taxarea are în spate un sistem coercitiv, statul, care are suficiente pârghii legale să te determine să îți plătești aceste taxe la timp. Poți ajunge în niște probleme destul de mari, făcând fie evaziune sau neplătind la timp aceste taxe”, a precizat specialistul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite