Cum comentează PSD raportul GRECO: „Când va fi o reacţie, o vom transmite“. Tudorel Toader n-a scos nicio vorbă. Ce spune Opoziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD
Adrian Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD

Modificările la legile Justiţiei şi amendamentele la Codurile Penale adoptate de PSD sunt aspru criticate în raportul asupra României  realizat de Grupul de State Împotriva Corupţiei din Consiliul Europe. PSD, partidul care a operat modificările desfiinţate de experţii europeni, n-a avut o reacţie oficială. Şi nici Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a publicat miercuri un raport asupra României în care critică dur modul cum au fost adoptate legile Justiţiei, prevederi cuprinse în acestea, dar şi o parte din amendamentele propuse pentru modificarea Codurilor Penale. 

GRECO a pregătit acest raport ca urmare a unei decizii luate la reuniunea plenară din decembrie 2017 de a efectua o evaluare de urgenţă a reformelor judiciare din România, „având în vedere că acestea ar putea implica încălcări grave ale standardelor anticorupţie“. Raportul notează faptul că amendamentele aduse legilor justiţiei adoptate de Parlament în 2017 „nu conţin cele mai controversate propuneri prezentate iniţial în vara anului trecut. Cu toate acestea, GRECO este preocupat de potenţialul impact al acestor legi, inclusiv asupra structurii instanţelor şi a procuraturilor”.

În primul rând, GRECO critică ansamblul de măsuri privitor la cariera magistraţilor: pensionarea după 20 de ani de activitate, indiferent de vârstă, cumulat cu prelungirea stagiului de formare iniţială de la 4 la 6 ani. Cele două măsuri, evaluează experţii, ar atrage pensionarea a 1.500-2.000 de magistraţi din aproximativ 8.000, iar la Curtea Supremă s-ar putea pensiona 84 din cei 115 magistraţi, dar totodată s-ar bloca intrările în sistem pentru cel puţin doi ani. Consecinţele previzible ar fi întârzieri în soluţionarea dosarelor, respingerea cauzelor urmare împlinirii termenelor de prescripţie şi întârzieri în administrarea justiţiei.

GRECO cere României să renunţe la înfiinţarea noii secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor în Justiţie. „Există şi temeri că această secţie ar putea fi uşor utilizată în mod abuziv pentru a se elimina cauzele tratate de parchetele specializate sau pentru a interefera în cauzele importante, sensibile“, arată raportul.  Apoi, organismul cere îmbunătăţirea transparenţei procesului legislativ, susţine că adoptarea legilor Justiţiei în actuala formă ar prezenta riscuri privind slăbirea statutului procurorilor, în special a independenţei lor, dar şi faptul că modul cum e gândită acţiunea în regres ar putea duce la reducerea „eforturilor anticorupţie“.

În raport, reprezentanţii GRECO au criticat şi faptul că politicienii au fost interesaţi să adopte prevederi prin care magistraţii să nu mai poată da declaraţii care ar afecta politicienii, cu toate că în recomandările Mecanismului de Cooperare şi Verificare se cere tocmai opusul, adică politicienii să nu mai atace procurorii şi judecătorii. „Ar trebui reamintit că, destul de ironic, în contextul procesului MCV, Comisia Europeană a insistat în mod repetat să fie incluse măsuri împotriva atacurilor verbale şi de altă natură, dar pentru a proteja activitatea magistraţilor împotriva unor astfel de atacuri din partea liderilor politici şi a altor persoane“, conform raportului GRECO. Nu în ultimul rând, experţii GRECO nu văd cu ochi buni o parte din amendamentele depuse de aleşi ai Puterii la Codurile Penale, fiind date exemple ale unor proceduri care ar duce la încălcarea unor angajamente internaţionale ale României şi i-ar lăsa pe anchetatori fără mai multe posibilităţi de a încerca probarea unei infracţiuni. 

Gorghiu: „Ne-am făcut iar de băcănie“
Raportul GRECO le-a dat apă la moară politicienilor Opoziţiei care au trecut la atacarea PSD şi ALDE, partide văzute responsabile de concluziile negative ale Consiliului Europei.  „Cam aşa va suna şi raportul MCV, precum concluziile din Raportul GRECO, publicat astăzi! Ne-am făcut iar de băcănie în faţa partenerilor internaţionali, a instituţiilor europene. Raportul reprezintă o lovitură grea pentru PSD-ALDE şi confirmă că PNL şi societatea au reacţionat corect atunci când s-au opus modificărilor dorite de coaliţia de guvernare la legile justiţiei. Raportul de azi impune o reacţie publică, de justificare, pentru explicaţii, pentru scuze şi pus cenuşă în cap de la trei oameni: ministrul Justiţiei, şeful Camerei şi şeful Senatului“, a afirmat senatorul Alina Gorghiu, fost preşedinte al PNL. De asemenea, Platforma România 100, fondată de fostul prim-ministru Dacian Cioloş, a cerut coaliţiei PSD-ALDE să oprească procesul de modificare a Legilor Justiţiei. 

Ironiile PSD-iştilor
Nu la fel de vocali au fost cei din PSD, care au dat declaraţii scurte, fără a spune mare lucru. „Când va fi o reacţie, o vom transmite“, a precizat pentru „Adevărul“ Adrian Dobre, purtător de cuvânt al PSD.  Apoi, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, mai mult i-a ironizat pe jurnalişti decât a răspuns concret la criticile venite de la Consiliul Europei. „Daţi un telefon şi întrebaţi-i pe reprezentanţii de acolo. Probabil că ori noi nu am explicat aşa cum trebuie, ori ei n-au înţeles ce am explicat noi, dar, având în vedere că discuţii vor mai avea, bănuiesc că vor înţelege ceea ce explicăm noi. Vom formula în altă manieră, în aşa fel încât să înţeleagă“, a afirmat Eugen Nicolicea, după şedinţa comisiei pe care o conduce.
Un răspuns mai aplicat a fost dat însă de social-democrata Oana Florea.

„Afectarea independenţei magistraţilor ar fi fost un motiv de neconstituţionalitate. CCR a constatat constituţionalitatea dispoziţiilor respective. Majoritatea amendamentelor au fost iniţiate chiar de asociaţii de magistraţi care nu ar fi acţionat împotriva propriei voinţe“, a declarat Florea, fost vicepreşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, la solicitarea „Adevărul“.  

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite