Cum comentează Iohannis scurgerile de informații de la Pentagon: Sprijinim Ucraina în toate felurile
0Președintele României susține, referitor la scurgerile de informații de la Pentagon, că România a ajutat Ucraina „cu tot ce au avut ei nevoie”. De asemenea, acesta a adăugat că există și un ajutor de specialitate.
„Concret, în toate felurile în care a fost posibil și asta am spus de la început. Noi sprijinim Ucraina cu tot ce putem și cu tot ce au ei nevoie. Este un sprijin multisectorial, multifațetat, unele aspecte sunt foarte bine cunoscute publicului, de exemplu ajutorul umanitar. Dar există și ajutor de specialitate care se negociază și se discută între specialiști”, a afirmat Klaus Iohannis, chestionat în legătură cu scurgerile de informații de la Pentagon.
Americanii ar fi identificat sursa PentagonLeaks

Bărbatul, cunoscut online sub numele de „OG”, ar fi avut acces la cantități mari de materiale clasificate și consideră serviciile de informații ca fiind represive.
Responsabil pentru scurgerea a sute de documente clasificate de la Pentagon ar fi un tânăr pasionat de arme, rasist, care a lucrat la o bază militară. Acesta căuta să impresioneze câteva zeci de persoane, membri ai grup de chat, pe internet, notează The Guardian.
Cunoscut pe net drept OG, argou pentru Original Gangster, sau un tradiţionalist de şcoală veche, bărbatul a fost descris de una dintre sursele The Washington Post, care a relatat în premieră despre sursa scurgerii de informații, ca având între 20 şi 25 de ani, şi - potrivit aceleiaşi surse - era apreciat de membrii grupului.
The Washington Post a intervievat un adolescent, membru al grupului, care i-a făcut un portret bărbatului. În corespondența lor online, acesta a împărtășit fotografii și videoclipuri. În unul dintre videoclipuri, bărbatul este la un poligon de tragere, cu o pușcă mare.
„El strigă o serie de insulte rasiste și antisemite în fața camerei de luat vederi, apoi trage câteva cartușe către o țintă”, se spune în raport.
Ce conțineau documentele secrete
OG le-a spus membrilor grupului de chat că a lucrat la o bază militară, care nu a fost menționată în raport, unde munca lui presupunea vizualizarea unor cantități mari de informații clasificate.
Documentele divulgate au dezvăluit secrete despre pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă de primăvară, spionajul SUA asupra aliaților precum Ucraina, Coreea de Sud și Israel și tensiunile dintre Washington și capitalele aliate, cu privire la înarmarea Kievului.
Există tot mai multe dovezi că scurgerea de informații nu a fost o operațiune a unui actor de stat care urmărea discreditarea SUA, ci, mai probabil, consecința unei politici a Pentagonului de a acorda acces la documente secrete unui număr mare de membri ai serviciilor, civili și contractanți.
Numărul de angajați și antreprenori din întregul Guvern al SUA, autorizați să aibă acces la documente „top secret” este de aproximativ 1,25 milioane.